© Gündem Aksaray 2021

Adli Tatil Sona Erdi Yeni Dönem Başladı

Aksaray’da yeni adli yıl açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Aksaray Adliyesi’nde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Aksaray’da yeni adli yıl açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Aksaray Adliyesi’nde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, açılış töreninde yaptığı konuşmada adalet vurgusu yaparak adaletin toplumsal düzen ve huzurun temel direği olduğunu söyledi. Başsavcı Köse, yeni adli yılda vatandaşların haklarının korunması ve adaletin hızlı bir şekilde sağlanması için etkin bir çalışma yürüteceklerinin altını çizdi. Başsavcı Köse konuşmasında “Hukukun üstünlüğünü ve adaletin sağlanmasını temin etmekle yükümlü olan biz hukukçular için her adli yıl yeni bir başlangıç ve yeni bir sorunluluk anlamı taşır. Bugün bu sorumluluğu bir kez daha üstlenmeye ve adaletin tesisine katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu beyan etmek için buradayız. Adalet toplumsal düzenin ve huzurun temel direğidir. Adaletin tesis edilmediği bir toplumda huzur ve güvenlikten söz etmek mümkün değildir. Adalet insanları birbirine bağlayan, toplumu bir arada tutan en büyük güçtür. Görevimiz sırasında anayasa ve yasalar çerçevesinde hareket ederek, bilgi ve tecrübelerimizi vicdanımızın sesiyle harmanlamak suretiyle tarafsız ve objektif bir şekilde vereceğimiz kararlarla toplumun sesi olmalıyız. Her bir vatandaşımızın hakkını korumak, hukukun üstünlüğüne saygı göstermek ve adaletin tecellisini sağlamak bizler için en kutsal görevdir. Bu görev sadece hukukun bir gereği değil aynı zamanda vicdanımızın da bir emridir. Yeni adli yılın hukukun üstünlüğüne olan inancımızı pekiştirdiği, toplumun adalet sistemine olan güvenini arttırdığı bir dönem olmasını temenni ediyorum. Yargı camiası olarak hep birlikte daha etkin, daha hızlı ve daha adil bir yargı sistemi için çalışmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın haklarının korunması, sağlanması amacıyla adaletin hızlı ve etkin bir şekilde tecelli etmesi için elimizden geleni yapmaya kararlıyız. Yeni adli yılın ülkemize, milletimize ve tüm yargı camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Gökhan Oflaz, adalet için güçlü adımlarla ilerlediklerini vurgulayarak “Daha güçlü bir adli yıla başlıyoruz. Yeni kurulan birimlerimiz ve yeni personellerimiz ile adli yıla hazırız. İnsanların haklarına daha hızlı kavuşacağı yeni bir adli yıla başlıyoruz. Her yıl bir önceki yıldan daha güçlü ilerliyoruz. Tüm unsurlarımız ile göreve hazırız. Beklentilerin üstünde bir hizmet vermek için elimizden geleni yapacağız. Başarılı hayırlı, güzel bir yıl olmasını diliyorum.” dedi.

 Aksaray Barosu Başkanı Ferit Köse, konuşmasından önce meslek şehidi olarak nitelendirdikleri Avukat İbrahim Ergin’i, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları ile aziz şehitleri andı. Adli yıl açılışının yalnızca bir takvim başlangıcının olmadığını belirten Başkan Köse, adli yılın aynı zamanda hukukun üstünlüğü, adaletin tesisi ve insan haklarının korunması yolunda kararlı adımlar atacakları bir dönem olduğunu dile getirdi. Başkan Köse açıklamasında “Yeni adli yılın, adalet arayışındaki her birey için umut ve yenilik getirmesini diliyorum. Barolar ve avukatlar adalet sisteminin olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Savunma hakkı, demokratik bir toplumun teminatıdır ve avukatlar bu hakkın en güçlü savunucusudur. Savunma hakkı, sadece bireylerin adalet önünde eşit bir şekilde temsil edilmesi anlamına gelmez; aynı zamanda toplumun vicdanının sesi, hak arayışının en güçlü ifadesidir. Bu bağlamda, biz avukatlar, bireylerin haklarını korurken aynı zamanda adaletin tecellisi için de mücadele ederiz. Bu kutsal görevi yerine getirirken karşılaştığımız zorluklar, sadece bizim değil, aynı zamanda toplumun ve devletin de sınavıdır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, hukukun üstünlüğü ilkesinin temel taşlarıdır. Yargı bağımsızlığı, yargının hiçbir dış baskı altında kalmadan, hukukun gerektirdiği şekilde karar verebilmesini sağlar. Tarafsızlık ise, yargının hiçbir ayrım gözetmeksizin adil bir şekilde görev yapmasını ifade eder. Bu iki ilke, bir arada toplumsal güvenin ve adaletin sağlanmasının en büyük güvencesidir. Yeni adli yıldan Barolar olarak beklentimiz şunlardır; hukuk fakültesi sayısına ve kontenjanlarına önlem alınmalıdır. Stajyer avukatların, hakim, savcı yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmalıdır. Önleyici avukatlık modelinin geliştirilerek meslek alanlarını genişletecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Kamu avukatlarının özlük hakları mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmelidir. Bağlı çalışan avukatların hakları bakımından kanuni düzenlemeler yapılmalıdır. CMK Ücret Tarifesi mesleğin onuruna uygun olacak şekilde belirlenmelidir. Yargı faaliyetlerinde KDV oranı düşürülmeli, CMK ve Adli Yardım sisteminde ise tamamen kaldırılmalıdır. Avukatların yanı sıra hakim ve savcı meslektaşlarımızın da çalışma standartları ve özlük hakları iyileştirilmeli, hayat standartlarını yükseltecek tedbirler bir an önce alınmalıdır. Avukata dönük şiddet vakalarının önlenebilmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, adli vazifenin zorluğunun farkında olduğunu ifade ederek “Aksaray Valisi olarak tüm kurum ve kuruluşlarımız ile birlikte yargı camiamızın her zaman yanındayız. Aksaray’da bir aile olduk ve bu ailemize yeni katılan tüm mensuplarımıza da yeni adli yılda başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Türkiye’nin göz bebeği olan Aksaray’da birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İyi olmak kolaydır, zor olanı adil olmaktır. Vazifenizin zorluğunun farkındayız. Yeni adli yılınızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Adli yıl açılış törenine Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Aksaray Barosu Başkanı Ferit Köse, adliye personeli ve avukatlar katılım sağladı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER