Afgan Entegrasyonu Projesi Tanıtıldı
GÜNDEMHayata Gülümse Derneği tarafından Aksaray’da uygulamaya başlayan Afgan Mültecilerin Toplumsal ve Ekonomik Hayata Entegrasyonu Projesi, proje koordinatörü Recep Durgun aracılığıyla Aksaray Üniversitesi öğrencilerine düzenlenen konferans ile anlatılarak bilgilendirme yapıldı.
“Sosyal Hayata Uyumları Sağlanıyor”
Hayata Gülümse Derneği Aksaray Temsilcisi ve Proje Koordinatörü Recep Durgun Aksaray’da yoğunlukla bulunan Afgan ve diğer yabancı uyruklu mültecilerin yaşadığı çeşitli sorunların çözümü noktasında geliştirilen entegrasyon projesinin detayları hakkında açıklama yaparak bilgiler verdi. Dezavantajlı olarak görülen gruplar için önemli faaliyetler yürüttüklerini söyleyen Durgun, mültecilere psikoloji ve hukuk başta olmak üzere destekler sağlandığını söyledi. Durgun yaptığı konuşmada; “Hayata Gülümse Derneği olarak Diyarbakır ve Aksaray’da şubemiz bulunuyor. Diyarbakır’da dernekte görev yapmıştım. Sonra tekrar Afgan mülteciler ile ilgili dernekten projenin yürütülmesi için teklif aldım. Aksaray’daki projemiz 2021 yılında başlayacaktı ancak belgelerden dolayı biraz geç başladı. Aralık ayında proje faaliyetlerine başladık. Projemiz bir yıllık olarak başladı. biz bu projede Hayata Gülümse Derneği olarak dezavantajlı gruplar için yani yaşlılar, mülteciler, çocuklar, kadınlar ve toplum tarafında dışlanmış kişiler için projeler üretiyoruz. Aksaray’da da Afgan mültecilerin sosyal hayata uyum ve entegrasyonu projesini yürütüyoruz. Projemizde şu anda toplan 7 kişi çalışıyor. 2 kişi Diyarbakır’da finans sorumlusu ve izleme değerlendirme sorumlusu olarak görev yapıyor. Aksaray’da proje koordinatörü, iletişim uzmanı, tercüman, psikolog ve hukuk sorumlusu olarak 5 kişi çalışıyor.Psikolog ve hukuk sorumlusu yarı zamanlı olarak çalışıyor.” dedi.
“Hedefimiz 2 Bin Kişi”
Afgan Mültecilerin Toplumsal ve Ekonomik Hayata Entegrasyonu Projesi, proje koordinatörü Recep Durgun mültecilerin sosyal hayattaki entegrasyonu konusunda karşılaşılan sorunlara değinerek dernek faaliyetleri ile ilgili bilgiler aktardı. Projede toplumsal cinsiyet eşitliğine önem verdiklerini söyleyen Durgun konuşmasının devamında; “Proje faaliyetlerinde 2 bin kişiye ulaşma hedefimiz bulunuyor. Bu proje içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliğini de önemsiyoruz. Projemizde savunuculuk faaliyetleri, sosyal uyum faaliyetleri, dil ve meslek eğitimler de bulunuyor. Türkçe dil eğitimini 80 kişiye verdik. Savunuculuk faaliyetleri içerisinde 250 kişilik bir çalıştay yapmayı planlıyoruz. Yabancılar için Türkçe dil eğitiminde Aksaray Gençlik Merkezi Dağılgan Spor Kompleksinde 136 saat bir eğitim verdik. Yabancıların mesleki eğitime giriş yapabilmeleri için okuma yazma belgesine sahip olması gerekiyor. A1 seviye Türkçe dil eğitimini alanlara ilerleyen günlerde yoğunlaştırılmış dil eğitimlerini vereceğiz. Piri Mehmet Paşa Çarşısı’nda uygulama ofisimiz var. Faydalanıcı mülteciler ofisimize geldiğinde tercüman tarafından karşılanıyor ve kişinin ön başvuru kaydı alınıyor. Eğer psikososyal destek almak istiyorsa psikoloğumuz müsait ise direk olarak görüşebiliyor. Veya hukuksal destek almak istiyorsa avukatımız uygunsa ondan da destek alabiliyorlar. Psikososyal hizmetlerde göç öncesi ve göç sonrasında yaşanan travmalarda destek sağlanmış oluyor. Grup olarak da psikolojik destek eğitimleri veriyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Projemiz Afganlara Değil Tüm Mültecilere Yönelik”
Türkiye’de yaşayan mülteciler için çalışmalarının devam edeceğini belirten Durgun son olarak; “Projemizde yalnızca Afgan mültecilere hizmet vermiyoruz. Irak, Suriye, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına da hizmet veriyoruz. Hukuki destek hizmetlerinde de suça karışan kişiler avukat ile görüşebiliyor. Kimlikleri bulunmayan ya da sınır dışı edilmiş mülteciler hukuki destek alabiliyor. Kamu hizmetlerine erişim ve yönlendirme çalışmalarımız da bulunuyor. Gelen faydalanıcılar dil bilmediği için birçok kamu hizmetine erişimde sıkıntı yaşıyor. Örneğin hastaneden randevu alamayan mülteciler bu birim tarafından randevusu ve yol izni alınarak İl Göç İdaresi tarafından sigortaları açtırılıyor ve muayene olabiliyorlar. Ya da herhangi bir yerden sosyal yardım almak istiyorlarsa biz bunlar için dilekçe yazıyoruz ve gidip kurumlarla görüşüyorlar. Eğer iş istiyorlarsa biz iş için İl Göç İdaresi’ne yönlendirme yapıyoruz. Bilindiği üzere tarım alanında mülteciler için muafiyet bulunuyor.
Yaklaşan faaliyetlere baktığımızda sosyal uyum çalışmalarımız bulunuyor. Açık hava sinema gösterimi ve 100 kişilik Ihlara Vadisi gezimiz olacak. 50 kişi yerel halktan 50 kişi de mültecilerden olacak. Yerel halktan henüz kimseyi seçmedik.” dedi.
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda Hayata Gülümse Derneği Afgan Mültecilerin Toplumsal ve Ekonomik Hayata Entegrasyonu Projesi konulu konferansa öğrenciler ve öğretim görevlileri katılım sağladı. Konferans sırasında öğrenciler konuşmacı ve proje koordinatörü Recep Durgun’a çeşitli sorular yöneltti. Konferans soru cevap kısmının ardından sona erdi.
İlginizi Çekebilir