© Gündem Aksaray 2021

Aksaray’da Okuma Yazma Bilmeyenlerin Çoğunluğunu Kadınlar Oluşturdu

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılı ulusal eğitim istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre ülke genelinde yükseköğretim mezunlarının oranı 25 yaş ve üzeri nüfusta yüzde 24,6 olarak gerçekleşirken Aksaray’da ortalama eğitim süresi yüzde 8,5 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılı ulusal eğitim istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre ülke genelinde yükseköğretim mezunlarının oranı 25 yaş ve üzeri nüfusta yüzde 24,6 olarak gerçekleşirken Aksaray’da ortalama eğitim süresi yüzde 8,5 oldu.

TÜİK tarafından paylaşılan verilere bakıldığında 25 yaş ve üzerindeki ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunlarının söz konusu yaş içindeki oranı 2008 yılında yüzde 9,8 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 24,6 oldu. İlgili yaş grubu için ortaöğretim ve üzeri eğitim seviyelerinden mezun olanların oranı 2008 yılında yüzde 26,5 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 48,3 olarak gerçekleşti. Aksaray’ın okuryazar istatistiklerinde ise okuma yazma oranlarında artış gözlendi. 2022 yılında 6 yaş ve üzeri eğitim durumu verilerinde 387 bin 358 kişiden 12 bin 12 kişinin okuma yazma bilmediği kayıtlara geçti. Okuma yazma bilen ancak bir okul bitirmeyenlerin sayısı ise 38 bin 259 oldu. Okuma yazma bilmeyenlerin 10 binden fazla olması ise verilerde dikkat çeken kısım oldu. 95 bin 930 kişi ilkokul mezunu olarak kayıtlara geçerken 32 bin 218 kişi ilköğretim mezunu olduğu açıklandı. Ortaokul ve dengi meslek okullarını bitirenlerin sayısı ise 77 bin 160 oldu. Lise ve dengi meslek okulundan mezun olanların toplamı ise 74 bin 622 olarak verilerde yerini aldı. 44 bin 542 kişi yüksekokul veya fakülte mezunu olurken 5 veya 6 yıllık fakülteler dahil yüksek lisans yapanların sayısı 5 bin 869 oldu. 938 kişinin ise doktora eğitimini tamamladığı açıkladı. 5 bin 808 kişi ise bilinmeyen grupta yer aldı. Aksaray’ın eğitim verilerinde okuryazar oranı bir önceki yıla göre artış gösterirken eğitim verilerinde cinsiyet faktöründe erkeklerin baskın olması dikkat çekti. Eğitimde kadınların azınlık kaldığını ifade eden vatandaşlar “TÜİK tarafından açıklanan ulusal eğitim istatistiklerine baktığımızda ilimizdeki okuryazar oranının artması bizleri mutlu etti. Ancak okuma yazma bilmeyen gruba baktığımızda büyük çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu görüyoruz. Bu noktada çeşitli eğitim kampanyaları yapılıyor. Fakat yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını düşünüyoruz. Eğitim olmadan gelecek olmaz. Geleceğimizin temellerini sağlam atmak için okuma yazma seferberliği konusunda daha çok emek vermemiz gerekiyor. Ayrıca diğer alt gruptaki verilerde de kadınlarımızın eğitimde azınlık tarafta yer aldığını görüyoruz. Genel toplamda 195 bin 67 kişi ile kadınlarımız çoğunluk tarafı oluştururken alt gruplardaki eğitim rakamlarında azınlık tarafta kalıyor. Kadınlarımızın eğitimdeki yetkinliğinin arttırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah eğitim sayımız bu yıl daha çok artan ve geleceğimize ışık tutan bireyler yetişir.” İfadelerini kullandılar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER