Bir Ağaç Dikmek Tüm Kâinata Katkı Sunmaktır
GÜNDEMAksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, bir ağaç dikildiğinde kutuplardan Afrika’ya, Çin’den dünyanın diğer coğrafyalarına kadar geniş bir alandaki tüm canlılara katkı sunulmuş olduğunu belirtti.
ASÜ’de Akademik Yıl Düzenlenen Törenle Başladı
2021-2022 Akademik Yıl Açılış Töreninde konuşan Rektör Şahin, “Kıyamet kopsa bile elinizde bir fidan varsa onu dikin” hadisi üzerine derinlemesine düşünmek gerektiğini belirtti. Bu hadisin çok kıymetli bir telkin olduğunu ve herhangi bir hayır işinden yahut sosyal sorumluluk projesinden çok daha farklı bir noktada durduğunu kaydeden Prof. Şahin, “Örneğin; bir çeşme yapıyorsunuz. O çeşmeden sadece o civardan geçenler istifade ediyor. Yani yaptığınız hayır mekânla ilişkili ama bir ağaç diktiğinizde durum çok daha başka. ‘Kelebek etkisi’ diye meşhur bir ifade var. Atmosfer içerisindeki değişimler birbirini etkiliyor. Siz burada bir ağaç dikiyorsunuz ve Aksaray’ın havasını değiştiriyorsunuz, iki ağaç dikiyorsunuz ve havanın pozitif değişimine daha çok katkı sunuyorsunuz, Aksaray’ın havası değişince Türkiye’nin havası değişiyor, Türkiye’nin havası değişince dünyanın havası değişiyor… Bir ağaç diktiğinizde -belki farkında olmadan- kutuplardaki, Afrika’daki, Çin’deki insanlara ve diğer canlılara da katkı sunmuş oluyoruz. Yani bütün bir kâinata katkı sunmuş oluyorsunuz” dedi.
Bir Kamyon Toprakla Dört Adet Fidan Yetiştirebiliyoruz
Konuşmasının devamında ASÜ Kampüsündeki ağaçlandırma çalışmalarına dikkat çeken Rektör Şahin, oldukça zor bir arazi üzerinde yeşillendirme yapma gayretinde olduklarını belirtti. Kampüsün, şehrin kot olarak en düşük noktasında ve tuzlu su içinde olduğunu söyleyen Şahin, “Şu anda kampüste yetişmiş halde görülen ağaçların arkasında önemli bir hikâye var. Biz, dışarıdan bitki yetiştirmeye uygun toprak çekerek bir metre yüksekliğinde yapay bir tabaka oluşturuyoruz ve kazık kök değil saçak kök ağaçları bu tabakaya dikiyoruz. Büyük bir kamyon toprakla sadece dört adet fidan dikebiliyoruz ve sadece belirli türlerden sonuç alabiliyoruz. Yani çok güç şartlar altında ağaçlandırma yapabiliyoruz. Her şeye rağmen yılmadan ve bıkmadan bu çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. Rektör Şahin’in ardından kürsüye gelen Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, gençlere yönelik belediye hizmetlerine dair kısa bir konuşma yaparken, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu da bilgi ve eğitim kavramları üzerinden öğrencilere önerilerde bulundu.
En Çok Ağaçlandırma Yapan Ülkeler Arasında Birinciyiz
Akademik yılın ilk dersini Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey verdi. “Eskilerden Ne Kaldı? Orman Genel Müdürlüğü” başlıklı sunumunda ormanların ve ağaçların önemine dikkat çeken Karacabey, ağaçlandırma ve orman varlığını arttırma hususlarında Türkiye’nin, dünyada ve Avrupa’da ilk sıralarda yer aldığını ifade etti. Ormanların ve ağaçların temiz havanın ve temiz suyun kaynağı olduğunu söyleyen Bekir Karacabey, “Ormanların korunması ve geliştirilmesi, ormanların bakımı ve gençleştirilmesi, ormanların işletilmesi ve orman köylülerinin desteklenmesi gibi dört temel görevimiz var. Ülkemizin her ilinde teşkilatlarımız aracılığıyla bu çalışmalarımızı yürütüyoruz. Birleşmiş Milletler beş yılda bir ülkelerin orman varlıklarının geldiği noktayı gösteren bir rapor yayımlıyor. Bu rapora göre ülkemiz, orman varlığını en çok arttıran ülkeler arasından dünyada altıncı, Avrupa’da ise birinci sırada. Öte yandan en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında da Türkiye, dünyada dördüncü ve Avrupa’da ise birinci sırada” dedi.
Protokol mensupları, akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği etkinlik, soruların cevaplanması ile tamamlandı. (Basın Bülteni)
İlginizi Çekebilir