© Gündem Aksaray 2021

“CHP’li Belediyecilik CHP’yi 2 Adım İleri Taşıdı”

CHP İl başkanı Bilal Özdemir 31 Mart seçimlerini değerlendirdiği TV programında “Ülke genelinde seçimlere baktığımız zaman AKP’nin batan ekonomisi bu seçimde AKP’yi vurdu” derken 2019’da CHP’ye geçen belediyelerin çalışmalarının CHP’yi öne çıkarttığını belirtti.

Kanal 68 televizyonundaki haydi konuşalım programında gazeteciler Nazmi Çalışkan ile Hikmet Recep Turan’ın sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi il başkanı Avukat Bilal Özdemir 31 Mart seçim sonuçları ve gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Özdemir 4 ay önce gerçekleştirilen yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisinin beklentilerin altında bir oy aldığını belirterek yaptığı açıklamalarda; “31 Mart seçimlerini Aksaray özelinde değerlendirdiğimiz zaman beklentimizin altında bir oy aldık. Adayımızın belirlenmesinde yaşanan gecikmeler ve aday tanıtımı noktasında geç kalmalar yaşadık. Pelin Su Yıldırım Demir sahaya indiği zaman apayrı bir profil çizdi. Kadın ve genç aday olmasından ötürü sokakta çok fazla ilgi gördü. Aksaray’da olan potansiyelimizi bildiğimiz için beklentimiz de bu yönde oldu. Ülke genelinde seçimlere baktığımız zaman AKP’nin batan ekonomisi bu seçimde AKP’yi vurdu ve çok etkiledi. Diğer taraftan geçmiş 5 yıldaki CHP’li belediyeler CHP’yi iki adım öne çıkardı. Belediyecilik bizim işimiz biz yaparız diyen AKP’ye karşı özellikle büyük şehirlerde CHP’li belediyelerin yaptığı belediye hizmetleri ön plana çıktı. Pandemi süreci ve sonrasında biz insanlara sosyal belediyeciliğin nasıl yapılacağını biz insanlara gösterdik. O dönemde Ankara ve İstanbul’da toplanan bağışlara el koyan hükümet yapılacak çalışmaların da önüne geçmişti. CHP’li belediyelerin çalışmaları ve sosyal belediyecilik anlayışı çok farklı bir şekilde ortaya çıktı. Bunların artısını da biz bu seçimlerde gördük” dedi.

Belediyelerin SGK borçları konusunda da konuşan Özdemir; “Hükümetin emekli zamları ile belediyelerin SGK borçlarını bütünleştirmesi anlamsız oluyor. Özellikle yeni devralınan belediyeler için 3 aylık bir borç söz konusu değil. Bu borçlar yılların biriktirdiği borçlardır. Şu anda sadece CHP’li belediyelerin değil bir sürü belediyenin kamuya borçları var. Ancak emekli maaşının ödenmemesini CHP’li belediyelere bağlayamazsınız. Aksaray özelinde baktığımız zaman SSK’nın olduğu bina, TEDAŞ’ın olduğu bina belediyenindi borç karşılığında devroldu. Bunlar tamamen belediyenin borçlarından dolayı kamuya devredilen yerlerdir. CHP’li belediyeler hizmetlerini halk için yapıyor. Belediyeler hizmette geriye gittiği zaman bunun sebebini halk sorguluyor” dedi.

Programda tasarruf tedbirlerine de değinen il başkanı Özdemir; “Zor bir ekonomik sürecin içerisindeyiz. Bu süreç nereye kadar devam edecek ana muhalefet olarak bizlerde bilmiyoruz. Çünkü eldeki verilerle ilgili bir bilgiye sahip değiliz.

Tasarruf tedbirlerinin de gerek kamu da gerekse de belediye çalışmalarında bahane edilmesini kabul etmek mümkün değil. Kamu kurumlarına merkezi yönetimden bütçeleri gelmiyor mu? Belediyeler merkezi bütçelerden paylarını almıyor mu? Su parası, çevre temizlik vergisi, emlak vergisi ve benzeri gelir kalemlerini toplamıyor mu?

Bu ödenekler geliyorsa, bu paralar toplanıyorsa israf etmeden çalışmaya devam edeceksiniz. Ancak Aksaray’da anladığımız kadarıyla bu tasarruf tedbiri bahane edilerek projeler erteleniyor, iş yapılmıyor. Halbuki tasarruf tedbirinde lüksten kaçınılması isteniyor” dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER