© Gündem Aksaray 2021

Depozito Sistemi Gelecek Yıl Devrede

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sıfır atık hedefi için yürüttüğü Depozito İade Sistemi'nin 1 Ocak 2025'te devreye girmesi planlanıyor. Bu doğrultuda su, soda, kola, meyve suyu ve bira şişeleri 25 kuruş karşılığında toplanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sıfır atık hedefi için yürüttüğü Depozito İade Sistemi'nin 1 Ocak 2025'te devreye girmesi planlanıyor. Bu doğrultuda su, soda, kola, meyve suyu ve bira şişeleri 25 kuruş karşılığında toplanacak.

Son yıllarda ülke genelinde önemli ölçüde adımlar atılan geri dönüşüm konusunda bir yeni çalışma daha yapıldı. Özellikle çevrenin korunması noktasında önem taşıyan geri dönüşüm projeleri geleceğin korunmasına destek veriyor. Şişe, plastik, kâğıt gibi atıkların geri dönüşümü için atılan adımlar arasına bir yenisi daha eklendi. Bakanlık tarafından yapılan yeni uygulamaya göre geri dönüşüme uygun olan atıklar belirlenen ücret karşılığında alınarak tekrar doğaya kazandırılacak. Bakanlığın yeni uygulamasına göre şehirlerin belli noktalarına geri dönüşüm otomatları koyularak getirilen depozitoya göre ödeme yapılacak. Ödemeler alışverişlerde kullanılabilecek şekilde geçerli olacak. Günümüzde sıklıkla kullanılan geri dönüşüm atıklarının tekrar çevreye kazandırılması konusunda önemli bir adım atıldığını kaydeden vatandaşlar geri dönüşüm bilincinin yaygınlaştırılmasında yeni uygulamanın önemli olduğunu söyledi. Yeni uygulamanın geleceğe yatırım olduğunun altını çizen vatandaşlar “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız çok güzel bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. Geri dönüşüm adımları ülkemiz genelinde atılmaya devam ederken günlük hayatta sıklıkla kullandığımız ürünlerin belli bir miktar karşılığında toplanması çevreci projeler için teşvik niteliği taşıyor. Bizleri bu şekilde geri dönüşüme teşvik ederek geleceğimize yatırım yapmamız sağlanıyor. Pek çok Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılan depozito sistemi konusunda ülkemizin de adım atmasını sevindirici buluyoruz. Hayatımızın hemen hemen her alanında geri dönüşüme uygun ürünleri kullanıyoruz. Ancak bu ürünlerin geri dönüşümü konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığımız için rasgele atık gibi davranıyoruz. Bu da hem çevremize hem de geleceğimize zarar veriyor. Sağlıklı bir çevrenin oluşturulması ve doğamızın korunması için geri dönüşümün farkında ve bilincinde olmamız gerekiyor. Depozito sistemi ile sıkça kullandığımız atıkları tekrar kullanabilmek için geri dönüşüme gönderebileceğiz. Devreye alınacak uygulama sayesinde çevremizi korurken geri dönüşüm bilincini yaygınlaştırarak cebimize de katkı sunmuş olacağız. Otomatları bizlerin yoğun olarak kullandığı noktalarda konumlandırırsalar çevreye ve ekonomiye katkımız saha fazla olacaktır. İnşallah geri dönüşüm noktasında bilinçli uygulamalar yapılmaya devam eder. Bu geleceği hep birlikte koruyarak sahip çıkmalıyız. Depozito sistemini umarız tüm vatandaşlarımız benimser ve kullanımı yaygınlaşır. Projede emeği geçenlere şimdiden teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandılar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER