© Gündem Aksaray 2021

İnşaat Maliyetleri Yılın Zirvesini Yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı inşaat maliyeti istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 71,80 arttı, aylık yüzde 2,12 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı inşaat maliyeti istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 71,80 arttı, aylık yüzde 2,12 arttı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre büyük oranda artış gösteren inşaat maliyetlerinde en fazla yükselen grup işçilik ve malzeme endeksi oldu. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,71 arttı, işçilik endeksi yüzde 0,99 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde57,21 arttı, işçilik endeksi yüzde 109,73 arttı. İnşaat maliyetlerindeki verileri değerlendiren sektör temsilcileri en fazla işgücünden sıkıntı yaşadıklarını belitti. İnşaat sektöründe kalifiye eleman eksikliğinden kaynaklı olarak işgücündeki maliyetlerin yüksek olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, “TÜİK tarafından açıklanan verilerde gösteriyor ki sektörde maliyet konusunda büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Geçtiğimiz yıla kıyasla tüm alt gruplarda maliyetler arttı. Bizim maliyet artışlarını en çok hissettiğimiz grup işçilik ve mal maliyetleri oluyor. Sektörde inşaat işçisi bulmakta oldukça zorlanıyor. Bir inşaatın tamamlanması için farklı alanlarda çalışabilecek işgücüne ihtiyacımız oluyor. Yeni nesil zaten inşaatta çalışmadığı için işi beğenmeyerek inşaatta çalışmıyor. Çoğu işçimiz de aldıkları ücretten tatmin olmadıklarını belirterek inşaat işinde çalışmak istemiyor. Ağır işgücüne karşı elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ancak işçilerimiz artık inşaat işlerinde çalışmak yerine fabrikalarda çalışmayı tercih ediyor. Hal böyle olunca işçilik endekslerinin bir yılda yüzde yüzün üzerine çıktığını görüyoruz. İnşaat sektörünün kanayan yarası olan işçiliğin bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra maliyetlerde yaşanan artışlar da sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Maliyet artışlarına bağlı olarak bizler de yaptığımız dükkanlara, evlere fiyat veriyoruz. Maliyetimiz ne kadar artarsa ürettiğimiz ürünün maliyeti de o kadar artıyor. Demirden çimentoya kadar tüm ürünler her geçen gün fiyat artışıyla bizleri karşılıyor. Bu durumda bizler de mecbur vatandaşımıza satacağımız ürüne zam yapıyoruz. Maliyetlerin artışı devam ederse inşaat sektöründe kriz yaşanacaktır. Bu artışların bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor.” ifadelerini kullandılar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER