© Gündem Aksaray 2021

Milletvekili Kaşlı “Tuz Gölü, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde Yer Almalı”

Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ve Devlet Arşivleri Başkanlığı Bütçeleri üzerine Milliyetçi Hareket Partisi adına söz alarak Aksaray’ın tarihi ve doğal güzellikleri bakımından bekleyen projeleri konusunda talepte bulundu.

Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, Aksaray’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin de Ekomüze Projesi kapsamın alınması gerektiğini belirterek tarihi mirasın korunması için bu katılımın şehre önemli bir katkı sunacağını dile getirdi. Milletvekili Kaşlı konuşmasında Aksaray’ın tarihinden bahsederek “Aksaray, tarih boyunca birçok medeniyetin izlerini taşıyan ve her köşesi tarih kokan İç Anadolu’muzun en kadim şehirlerinden biridir. Kapadokya’nın giriş kapısı olan Aksaray, aynı zamanda Orta Anadolu’nun hayat bulduğu ilk yerleşim yerlerinden biri olarak, bu bölgenin medeniyetler tarihinde köprü işlevi görmüştür. Neolitik Çağ’dan, Asurlulara, Hititlerden, Roma ve Bizans’a, Selçuklulardan Osmanlıya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve özellikle insanlık tarihinin ilk yerleşik hayatının başlangıç yerlerinden olan Aşıklı Höyük başta olmak üzere kültür zengini bu topraklar günümüze erişen mirasıyla, tarihi önemini ortaya koymaktadır. Sultanhanı, Ağzıkara Han, Alay Han, Öresin Han, Kılıçarslan Hanı, Ak Han gibi pek çok han, kervansaray ve hamam, Aksaray’ın tarihteki önemini simgeleyen yapılar arasında yer almaktadır. Tuz Gölü, Ihlara Vadisi, Hasandağı ve Hasandağı’nın eteğinde bulunan ve bizzat kazı çalışmalarını Helvadere Belediye Başkanımız Sayın Arif Bellikli’nin samimi gayretleriyle ve Sayın Bakanımızın desteğiyle Başlattığımız Nora Antik Kenti, Güzelyurt Yüksek Kilise gibi eşsiz doğal güzellikleriyle Aksaray, hem kültürel hem de doğal anlamda büyük bir hazineye ev sahipliği yapmakta olup; Manastırlar ve Sofular Vadisi gibi bölgeler, Aksaray’ın tarihi ve kültürel derinliğini gözler önüne sermektedir. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan 14 km uzunluğundaki Ihlara Vadisi, içerisinde bulunan kiliselerin ve kaya içi yerleşim alanlarının önünden akan Melendiz Çayının serin sularına vuran yakamoz eşliğinde yürüyüş yapmak, yüzyıllar boyunca burada yaşamış medeniyetlerin izlerini görerek adeta zaman tünelinde yolculuk yapmayı hissetmektir. İlim ve hikmetle yoğrulmuş bu şehir, kötülerin giremeyeceği yani yalnızca salihlerin yaşadığı anlamına gelen "Şehri Süleha" olarak da bilinmektedir. Hayatı boyunca sadelik, tevazu ve içsel huzuru aramış tasavvuf kültürümüzün güçlü temsilcilerinden olan Tapduk Emreden, kalbini ilahi aşka adamış Yunus Emre’ye, İstanbul'u fetih yolunun manevi temellerini atan Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba'dan oğlu Yusuf Hakiki Baba’ya kadar, bu kadim şehir, maneviyatını hakikate adayan büyük düşünürler ve âlimler yetiştirmiştir. Bugünün ve yarının ışığını taşıyan manevi zenginliği ile bu topraklar, 7 bin evliyanın bulunduğu rivayet edilen ervah kabristanlığı ile gönülden gönle ulaşan bir ilham kaynağı olmuştur. Bunların yanı sıra şehrimizin ekonomisine ve kültürüne katkı sağlayan önemli zanaat dalları da bulunmaktadır. Örneğin Aksaray halısı, el işçiliği ile üretilen ve dünyanın dört bir yanın da takdirle karşılanan nadir eserlerdendir.” İfadelerini kullandı.

Aksaray’da bulunan tarihi ve kültürel değerlere de değinen Milletvekili Kaşlı “Aksaray kent merkezinde 881 tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı bulunması, bizlere bu mirasın ne kadar zengin ve korunması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca Aksaray Müzesi'nde sergilenen 16.093 taşınır kültür varlığı, şehrin tarihî ve kültürel değerlerinin derinliğini ortaya koymaktadır. Bu zenginlik, sadece Aksaray için değil, tüm insanlık için paha biçilmez bir hazinedir. Bu güzellikleri korumak, Aksaray’ı geleceğe taşımak ve tanıtmak için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Bu kapsamda bölgemizdeki tarihî zenginliklerin ve doğal güzelliklerin de Ekomüze projesi kapsamına alınması ile birlikte 2013 yılında Aksaray Tuz Gölünün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması gibi diğer doğal ve kültür miraslarımızın da bu listeye dahil edilmesi bu tarihi mirasın daha etkili bir şekilde korunmasını ve tanıtılmasını sağlayacaktır. Bu projelerle Aksaray’ımızın tarihi ve kültürel miraslarını sadece yerel alanda değil, küresel ölçekte tanıtmak mümkün olacak, bu projelerle desteklenen Aksaray’ımız, geçmişin izlerinden beslenen ve geleceğe umutla bakan bir şehir haline gelecektir.” Dedi. (Basın bülteni)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER