Süt Üretimi Nisanda Azaldı
GÜNDEMTürkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı süt üretimi istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre Nisan ayında içme sütü üretimi bir önceki aya göre yüzde 5,3 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı süt üretimi istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre Nisan ayında içme sütü üretimi bir önceki aya göre yüzde 5,3 azaldı.
TÜİK tarafından açıklanan süt ve süt ürünleri üretimi verilerine göre Nisanda ticari süt işletmelerince 960 bin 777 ton inek sütü toplandı. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 arttı, Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 arttı. Ancak bir önceki ay 139 bin 794 ton olan içme sütü üretimi Nisan ayında yüzde 5,3 oranında azalarak 132 bin 422 ton olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre önemli ölçüde azalan süt üretimi verilerini değerlendiren üreticiler süt üretiminin maliyet artışlarına ezdirildiğini söyledi. Üretim maliyetlerinin artmasının üreticiyi tükettiğini kaydeden üreticiler, “TÜİK süt üretiminin verilerini açıkladı. Açıklanan veriler de gösteriyor ki süt üretiminde bir ayda önemli ölçüde azalma yaşanmış. Geçtiğimiz yıla göre ticari işletmelerce toplanan inek sütü fazla deniliyor. Ancak bizler üretimde artışın olmadığını düşünüyoruz. Çünkü sektörde yaşanan maliyet artışlarına dayanamayan üretici arkadaşlarımızın hayvanlarını kesime gönderiyor. İnek sütü deyip geçiyoruz ama sütün üretiminden sofralara kadar gelen aşamalarında üreticinin omuzlarında büyük bir yük oluyor. Süt üretimini arttırabilmek ve piyasa dengesini sağlayabilmek için çalışıyoruz. Ancak yem maliyetleri, mazot fiyatları, hayvanın veteriner giderleri ve diğer girdi maliyetleri süt üretimine damga vuruyor. Bir tarafta arttığı söylenen üretim bir önceki aya göre azalış gösteriyor. Üretim maalesef artamıyor. Maliyetlere bağlı olarak üretici kaliteli bir bakım sağlayamıyor ve hayvandan istediği süt verimini alamıyor. İstediği verimi alamayan üretici üretimden vazgeçiyor ve hayvanını kesime gönderiyor ya da satıyor. Süt fiyatlarında yapılan son güncellemelerin ardından girdi maliyetlerinde de pek çok kalemde artış yaşandı. Gelen süt zammı eridi ve üreticinin kendi cebinden yemeye başladı. Süt fiyatlarının giderleri karşılamaması bizleri olumsuz etkiliyor. Süt üretimi verilerindeki çelişki de belirsizliği gösteriyor. Nisan ayında yüzde beşin üzerinde azalmayı göz önünde bulundurarak süt üretimini arttırma noktasında çalışmaların yapılması ve bizlerin desteklenmesi gerekiyor. Üretim olmazda hiçbir şey olmaz. Temel gıda ihtiyaçlarımızdan olan süt ve süt ürünlerinin üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması için sektör olarak destek bekliyoruz. Süt fiyatlarının yeniden güncellenmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanı sıra üreticiye verilen süt desteklerinde de güncelleme yapılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandılar.
İlginizi Çekebilir