Tarım Maliyetlerindeki Artış Yüzde 138,15
GÜNDEMTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tarımsal üretimdeki girdi maliyetleri yıllık ortalamada yüzde 138,15’e yükseldi.
Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu tarımsal maliyet artışlarına ilişkin verilerini açıkladı. 30 Eylül 2022 tarihli verilere göre tarımsal girdilerdeki maliyet artışları yıllık olarak yüzde 138’5’e yükselirken aylık bazda yüzde 2,90 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamada; “Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %2,89, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %2,91 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %95,12, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %145,02 artış gerçekleşti” denilirken tarım ve hayvancılık kenti olarak kabul edilen ve ülkenin en maliyetli tarım ve hayvancılığını yapıldığı Aksaray’da çiftçiler açıklanan verilerin çok daha yüksek olduğunu söylediler. Özellikle enerji, mazot, tohum ve gübre maliyetleri karşısında perişan duruma geldiklerini söyleyen üreticiler TÜİK’in açıkladığı rakamın bile üzerinde maliyet artışları olduğunu söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray ülkede tarımın en zor yapıldığı şehirlerin başında geliyor. Yıllardır susuz tarım nasıl yapılır ülkeye onu gösterdik. Başka illerde çiftçi meslektaşlarımızdan çok daha fazla maliyetler ödemek zorunda kaldık. Su sorunu konusunda bir arpa boyu yol alamadık. Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile inadına üretim diyerek ekmeye de beslemeye de devam ettik. Elbette Aksaraylı çiftçiler için öncelik memleket meselesidir ancak gelinen süreçte dayanacak gücümüz de kalmadı. İlerleyen süreçte bu tarlalar çorak çöl arazilerine dönecek. Yer altından çıkarttığımız sular da hızlı bir şekilde tükeniyor. 10 Sene önceki su seviyesi ile bu günkü su seviyeleri aynı nokta da değil. Artık sesimizi duyu da demiyoruz.
TÜİK Tarımsal maliyet artışının yüzde 138’i aştığını açıklamış. Gerçek rakam aslında bu oranın çok üzerinde ama Aksaray’da daha da yüksek! Çünkü başka illerde insanlar tarla sulamak için Aksaray çiftçisinin kullandığı kadar elektrik de mazot da kullanmıyor. Bizler başka illere göre çok zor tarım yapan bir iliz bu yüzden bu rakamı da ikiye katlayalım. Artık sürekli zarar eden üretici arkadaşlarımız ekmekten de dikmekten de vazgeçmeye başladılar. Sulu tarım arazileri zarar ettirmese de susuz olan arazilerde ekim yapanlar artık ceplerinden ödemek istemiyor” dediler.
İlginizi Çekebilir