Tarımsal Girdi Maliyetlerinde Artış Sürüyor
GÜNDEMTürkiye İstatistik Kurumu Şubat ayı tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 49,92, aylık ise yüzde 3,59 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu Şubat ayı tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 49,92, aylık ise yüzde 3,59 arttı.
Tarım-GFE'de 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,59 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,37 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 36,71 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 3,63 artış, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 3,34 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 46,51 artış, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 75,27 artış gerçekleşti. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 164,78 ile veteriner harcamaları oldu. Aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 5,85 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini değerlendiren üreticiler maliyet artışlarının verilerden daha fazla olduğunu dile getirdi. Özellikle hayvancılık sektöründe yaşanan maliyet artışlarının üretimi ve üreticiyi olumsuz etkilediğini kaydeden üreticiler, “TÜİK tarafından açıklanan veriler de gösteriyor ki maliyet artışları üreticinin belini büküyor. Açıklanan verilerin iyimser olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bizler maliyet artışlarını bir yılda yüzde yüz ellinin üzerinde hissettik. Tarımsal üretimde devamlılığı saylayabilmek adına üretime devam etmeye çalışıyoruz ancak tarımsal girdideki fiyatlar bizi çıkmaza sokuyor. Yemden mazota mal ve hizmetlerden veteriner harcamalarına kadar hemen hemen tüm alt gruplarda tarımsal maliyetlerin olumsuz etkilerini hissediyoruz. Buna karşın tarımsal üretim yapmaya çalışıyoruz. Sektörde verilen destekler de yetersiz kalıyor. Olmazsa olmazımız olan tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması adına maliyet artışlarının kontrol altına alınmasını istiyoruz. Fahiş fiyatlar sektörü olumsuz etkiliyor. Fahiş fiyat ve fırsatçılığın önüne geçilmesi maliyetlerdeki artışı engelleyecektir. Bunun yanı sıra üreticilere verilen destekleme oranlarının da güncellenmesini ve arttırılmasını bekliyoruz. İnşallah maliyet artışlarında kontrol sağlanır.” İfadelerini kullandılar.
İlginizi Çekebilir