Tarımsal Üretim Fiyatlarındaki Artış TÜİK’e Göre %28,74
GÜNDEMTürkiye İstatistik Kurumu tarımsal girdi fiyatlarıyla ilgili istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre yıllık bazda tarımsal üretim fiyat endeksi yüzde 28,74 oranında artış gösterdi.
Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu tarımsal üretimde kullanılan malzeme ve ekipmanlarla ilgili verilerini paylaştı. Son olarak Ağustos 2021 dönemini baz aldığı süreçte tarımsal üretim giderlerindeki artış oranı yıllık bazda yüzde 28,74’ü buldu. Bu artışta en büyük pay çiftçilerin de sürekli şikayet ettiği gübre ve toprak geliştiricilerin oldu. Son bir yıl içerisinde gübre ve toprak geliştiricilerdeki artış oranı TÜİK verilerine göre yüzde 66,71’e ulaştı.
TÜİK’in verileri tarım ve hayvancılık şehri olan Aksaray’daki çiftçilerin de sıkıntılarını bir kez daha ortaya çıkarttı. TÜİK verileri ve sürekli artan fiyatlar konusunda konuşan ve TÜİK verilerinin çok iyimser olduğunu söyleyen çiftçiler; “Tarım ve hayvancılık kenti dediğimiz Aksaray’a yani Konya ovasının en verimli tarım arazilerinin büyük bölümünün ekildiği alanda çiftçinin durumunu TÜİK iyimser de olsa ortaya çıkartmış. Gübre diye bir senedir bağırıyoruz ama sesimizi bir kişi bile duymadı. Yıllardır su diye bağırıyoruz ama sesimizi yine duyan olmuyor. Tuz gölünü delmeye çalışan Çinli firma suyu kısa sürede getirebiliyor ama bizim için çok büyük bir proje sıra onda değil deniyor. Türkiye’de tarıma ve hayvancılığa en fazla ilgi gösteren ve en fazla yatırım yapan yer olmamıza rağmen tarım ve hayvancılık anlamında en az yatırımı alan il durumundayız. Yer altı sularını çeke çeke bitirdik. Eskiden 80 metreden aldığımız suyu şimdi 130 metrede bile bulamıyoruz. Bir çok kanal ve gölet kurudu. En basiti sadece tuz gölü bile bölgenin ne halde olduğunu ortaya çıkartıyor. Tarımsal ürünlere sürekli zam geliyor. Hayvancılık yemcilerin elinde oyuncak oldu. Süt için hayvana bakan çiftçiler aldıkları para ile baktıkları hayvanları bile doyuramaz hale geldi. Tarım arazilerinde de durum farklı değil. Biz desteklerden ziyade fırsatçıların ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Süt fiyatlarını kontrol etmek için ithalat yapılıyor, et fiyatlarını kontrol etmek için ithalat yapılıyor, çiftçilerin ekip biçtiği her türlü ürün için ithalat yapılıp fiyatlar istenilen seviyelere çekilebiliyor ama bizlerin kullandığı ürünlerle ilgili ithalat yapılamıyor. Madem bizlerin fiyatlarını kontrol ediyorsunuz aynı şekilde bu tohum ve yemciler konusunda da yapsınlar. TÜİK biraz iyimser bir tablo çizse de durum iyi değil. Kuraklık nedeniyle geçen sene perişan olduk. Bu sene havaların durumuna balkıdığında da durum farklı olmayacak gibi. Bu sene gübre ile bizleri soydular seneye de başka şeylerle aynısı olur. Suyu bile traktörlerle veya elektrikle sağlamaya çalışıyoruz. Son günlerde mazota gelen zamlar ortada bununla beraber elektrik faturaları da yüklü gelmeye başladı. Yani bizler kendi hanemizden başka herkes için çalışıyoruz. Durumumuz bu” dediler. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir