Türkmen, Korkulacak Bir Durum Yok
GÜNDEMAksaray İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen Konya’da yaşanan 5,1 büyüklüğündeki deprem ile ilgili bilgiler vererek Aksaray’da herhangi bir deprem tehlikesinin söz konusu olmadığını söyledi.
Konya depreminin Tuz Gölü fay hattı ile bağlantısı olmadığını vurgulayan AFAD İl Müdürü Türkmen açıklamasında; “Konya merkezine 35-40 kilometre uzaklıkta yaşanan depremin Aksaray’da bulunan fay hatları ile bir ilgisi bulunmuyor. Bağımsız bir deprem söz konusu. Beyşehir ve Seydişehir arasında yaşanan 5,1 büyüklüğünde bir deprem. Konya’daki fay hattını hangi fay hattının tetiklediğini bilemiyoruz. Önümüzdeki günlerde yapılan araştırmalar ile bu konuda bilgi verilecektir. Tuz Gölü fay hattı ile ilgisi yok. Aksaray ve bağlı olan noktalarda bir hasar bulunmuyor. Deprem bölgesine yakın olan yerleşim birimlerimizden Eskil ve Sultanhanı bölgeleri ile görüştük, hissedilmediği bilgisini aldık. 5.1 şiddetinde yaşanan deprem bazı yüksek katlı binalarda hissedilmiş. Orta ölçekli olan bu depremin hissedilmesi normal. Yaklaşık 115 kilometre uzaklıkta yaşanan orta ölçekli bir depremin Aksaray’da zarar verme olasılığı çok düşük. Vatandaşlarımızın korkacağı bir durum söz konusu değil.” dedi.
“Aksaray’da 5 Afet Riski Var”
Aksaray’da yaşanabilecek afet risklerini belirlediklerini söyleyen Türkmen, Hasandağı’nda volkanizma incelemelerinin devam ettiğini belirtti. Türkmen; “Aksaray’da Tuz Gölü fay hattı sorunu var. Bu fay hattının karstik özelliklerini araştırmalar sonucunda ortaya koyduk. 2017 yılında üniversite ile başlattığımız bir proje vardı. Bu projeyi raporlaması ile bitirdik. Projemizin sonuçlarını üniversite işbirliğinde Türkiye çapında bir kongre düzenleyerek açıklayacağız. Fay hatları ile ilgili bize ışık tutacak ve çarpıcı veriler elde ettik. Deprem riski ile ilgili yapılacak faaliyetleri biliyoruz. Bu konu ile ilgili afet risk azaltma planımızı da bitirdik. İlimizin afet riski ile ilgili ana maddelerini de belirledik. Afet riski olarak; deprem, obruk, meteorolojik afetler, kütle hareketleri ve volkanizma bulunuyor. Hasandağı volkanizma özelliği taşıyan bir dağ ve depremlerle de doğru orantılı bir jeolojik olay. Deprem olduğu zaman Hasandağı’ndaki volkanizmayı olumsuz etkiliyor, volkanizma olduğu zaman da depremi tetikleyebiliyor. Biz AFAD olarak Hasandağı’nda da bir proje başlattık. Volkanizmayı fiziksel sensörler ile takip edeceğiz. Bununla ilgili TÜBİTAK’tan da destek aldık. Burada bizim yapmamız gereken Tuz Gölü fay hattı ne kadar büyüklükte deprem üretir, ne kadar zarar verir sorularına cevap vererek depremin etkisini azaltacak önlem projelerine yoğunlaşmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Eğitim Hedefimiz 350 Bin Kişi”
Aksaray İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen 2021 yılında 350 bin kişiye eğitim vermeyi hedeflediklerini belirterek; “Afet yılı olan 2021’de Aksaray’da 257 bin civarında vatandaşımıza eğitim verdik. Önümüzdeki yıl hedefimiz 350 bin vatandaşımıza ulaşmak. Bizim için vatandaşların afetlere karşı dirençli hal getirilmesi çok önemli. Aksaray yapı stoku iyi durumda olmayan illerden bir tanesi. Eski bina sayısı çok fazla ve mühendislik hizmeti almamış binalar var. Depremin en çok etkileneceği binalar bulunuyor. Bizim bu binaları tespit ederek gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Risk azaltma planında öngörülen önlem ve eylem planlarını hayata geçirmeye çalışacağız. Bizim amacımız Aksaray’ı belirlediğimiz 5 afet türüne hazır hale getirmek.” dedi. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir