© Gündem Aksaray 2021

Vali Kumbuzoğlu “Tarımsal Üretimi Suya Göre Planlamalıyız”

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu Aksaray’da 420 bin hektar alanda tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirildiğini bölgenin Türkiye’nin en az yağış alan bölgeler arasında bulunmasına dikkate alınarak tarımsal üretimin su kaynaklarına göre planlanmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu Aksaray’da 420 bin hektar alanda tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirildiğini bölgenin Türkiye’nin en az yağış alan bölgeler arasında bulunmasına dikkate alınarak tarımsal üretimin su kaynaklarına göre planlanmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Kurum ziyaretleri kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü ziyaret eden Vali Kumbuzoğlu; Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir’den tarımsal faaliyetlerle ilgili ayrıntılı brifing aldı. İlçe ve bölgesel bazda Aksaray’da üretilen ürünler su kaynaklarına göre üretim deseni ve hayvancılık faaliyetleri üzerinde duran Vali Kumbuzoğlu; su kaynaklarının verimli kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir yaptığı sunumda; Aksaray’da 420 bin hektar tarımsal alanın yüzde 43’ünün sulu tarım alanı olduğunu belirtti. Çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) kayıtlı 231 bin 712 hektar alanda sisteme (ÇKS’ye) kayıtlı 18 bin 855 çiftçinin tarımsal üretim yaptığını belirten İl Müdürü Demir; tarım kanununda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması hakkında yönetmelik yayımlandığını ilgili tüm paydaşlara bu planlamaların anlatılmaya devam edildiğini söyledi.

Yapılan planlama kapsamında 13 ana ürün olarak buğday, arpa, dane mısır, ayçiçeği, aspir, kanola, soya, pamuk, nohut, kuru fasülye, mercimek, patates, kuru soğan ve yem bitkilerinin belirlendiğini ifade eden Demir; bu kapsamda Aksaray’da da planlanan bitkisel ve hayvansal üretim ilgili gelişmeler üretici paydaşlarla paylaşıldığını söyledi.

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu yaptığı açıklamada Aksaray’da tarımsal faaliyetlerin genel durum değerlendirmesini yaptıklarını söyledi.

Bakanlıkça yapılan üretim planlamasının tarımsal üretimin sürdürülebilir olması, özellikle Aksaray gibi kısıtlı su kaynaklarına sahip bölgeler için  hayati önem taşıdığını kaydeden Vali Kumbuzoğlu; “Bu konu geleceğimiz için elzem bir konudur. Buna hep birlikte sahip çıkmak zorundayız. Aksaray bir tarım şehri ancak su kaynaklarımızın durumu ortada. Yer altı sularımız derine indikçe kalitesi düşüyor. Buna önlem almak durumundayız’dedi.

Aksaray’ın Türkiye’de yonca üretiminde birinci, çerezlik ayçiçeğinde üçüncü, çavdar üretiminde üçüncü, arpa üretiminde sekizinci, şekerpancarı üretiminde beşinci, çerezlik kabak çekirdeği üretiminde üçüncü sırada olduğunu belirten Vali Kumbuzoğlu, su tüketimi yüksek olan bitkisel üretimimizi suyu daha az isteyen ürünlere çeşitlendirmek zorundayız. Devletimizin tüm ilgili kurumları ve tarım müdürlüğümüz çalışmalarını sürdürüyor. Hazırlanan üretim planlamalarının gereğini geleceğimiz için hep birlikte yapacağız’ dedi.

Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç’inde hazır bulunduğu ziyarette Tarım ve Orman İl Müdürlüğü birimlerini gezerek personelle selamlaşan Vali Kumbuzoğlu birimlerin yürüttüğü hizmet ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. (Basın bülteni)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER