© Gündem Aksaray 2021

Zengin “Yem Zamları Engellenirse Süt Zammı Üreticiyi Memnun Eder”

Süt fiyatlarına yapılan yüzde 33’lük zammın ardından konuşan Aksaray merkez ilçe süt üreticileri birliği başkanı Esat Zengin verilen zammın üreticilerin sıkıntılarını çözmesi açısından olumlu olduğunu belirtirken yem fırsatçılarının kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Ramazan ayı içerisinde Aksaray’daki yerel ve ulusal basın temsilcilerine bayram sonrası süt fiyatlarına zam yapılacağını söyleyen merkez süt üreticileri birliği başkanı Esat Zengin açıklanan süt zammının ardından gazetecilerle bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle yem fiyatlarına yapılan zamlar konusunda denetimlerin sıkı tutulması gerektiğini söyleyen Zengin açıklanan rakamın bugünkü maliyetlere göre iyi bir fiyat olduğunu açıkladı. Süt üretimi ve pazarı konusunda son yıllarda verilen desteklemeler ve yatırımların süt hayvancılığını olumlu yönde etkilediğini ifade eden başkan Zengin son 2 yıl içerisinde yem fiyatlarından kaynaklı sıkıntıların süt üretimi konusunda olumsuz etkisi olduğunu buna rağmen üreticilerin üretimden vazgeçmediklerini söyledi. Başkan Zengin süt fiyatları ve suni tohumlama konusunda yaptığı açıklamada; “Bulunduğumuz her ortamda süt fiyatlarıyla, tarım ve hayvancılık konularıyla ilgili değişik zamanlarda yaptığım açıklamaların sonucunda bayram sonu süte beklediğimiz fiyat geldi. Üreticilerimizin moralini yüksek tutarak sabretmelerini söylüyorduk. Şimdi süt fiyatlarında istenilen fiyatı almış durumdayız. 5 lira 70 kuruş olan sütün fiyatı bugün 7 lira 50 kuruşa çıktı. Yani bir lira 80 kuruşluk bir artış gerçekleşti. Bu artışı yegâne yeni Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi’ye borçluyuz. Bu zammı eğer ki yem üreticileri fırsatçılık yapıp süt üreticisinin elinden almazsa üreticilerimiz açısından yeterli bir miktar olacak.

Kamuoyunda çeşitli zamanlarda üreticimizin moralini bozacak çeşitli söylemler yapıldı. Üreticimizin morali bozulduğu zaman işletmesinden soğuyor ve hayvancılıktaki olumsuz gelişmelere sebebiyet veriyor. Bunun için ben hiçbir şekilde olumsuzluk yapılmamasını tercih ediyorum. Bütün süt fiyatlarında, yemlerde perde arkasında yoğun mücadele gösteriyorum. Ancak bunu kamuoyuna yansıtmadan yapmayı tercih ediyorum. Bugünde bunun meyvelerini alarak fiyatlarını olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bizim üreticilerimiz küçük işletmeler oluyor. Bu işletmelerde bir hayvan kesimi ve sütün az olması yoktur. Örneğin aralık ayında günlük süt miktarı birlik üyelerinin ve birlik tarafından pazarlanan sütlerin günlük toplamı 237 tondu. Ocak ayında 234 ton, şubat ayında 230 ton, mart ayında 231 ton ve nidan ayında 235 ton günlük süt sevkiyatı devam etti. Görüyoruz ki aralık ayındaki rakamlar ile bugünkü rakamlar arasındaki azalma yem kullanımının azalmasına bağlı olarak seyrediyor.

Süt hayvancılığında kronik olmuş kanayan 2 adet yara var. Bunun çözülmesi için devletimizden sürekli beklentimiz süt yem paritesinin yasal hale getirilmesidir. Yem fiyatı ile süt fiyatının ilerleyen günlerde ne olacağını bilmemiz açısından bu paritenin yasallaşması şart oluyor. Bu yasa ile üretici de rahat bir nefes alacaktır. Yeni bakanımızdan yasa teklifi çalışmalarını da talep ediyoruz. İkinci kanayan yaramız da süt hayvancılığı ıslah olması gereken bir hayvancılık sektörüdür. Süt veriminin yükseltilmesi, genetiğin iyileştirilmesinin temeli suni tohumlama hizmetleridir. Suni tohumlama hizmetleri serbest meslek sahiplerinin elinde bulunuyor. Dünya ülkelerinde sunu tohumlama hizmetleri tamamen üreticinin kendi elinde bulunuyor. Devletimiz belirli sürelerde üreticiye kurs veriyor. Bu kurslarla kendi işletmesinde suni tohumlama yapma yetkisini alıyor ve buna göre en iyi tohumları seçiyor. Vakti geldiğinde hayvanlara ıslah için uygulamasını yapıyor. Kendi işletmesinde her şeyi kendi eliyle yapmış oluyor. Burada kast ettiğimiz on baş ve üstü işletmelerde bu yetkinin üreticiye verilmesi, küçük işletmelere de birliklerince bu hizmetin verilmesidir. Bu yetki ile Türkiye hayvancılığı kurtulmuş olacaktır. Bu yetki için geçtiğimiz dönemlerde çeşitli çalışmalar yaparak Aksaray için almıştık. Ancak şuan için bu yetkilerin duraksadığını görüyoruz. Bu çalışmanın bir an önce işletmelere destek verilerek yapılmasını talep ediyoruz. Suni tohumlama hizmetlerinde maliyetlerin yüksek olması üreticileri zora sokuyor. Veteriner çağırmadan kendi imkânlarıyla yaptığı tohumlamada hastalık, genetik bozukluğu gibi problemler yaşanabiliyor. Hayvancılık sürekli ıslah halinde en iyi tohumların kullanılmasıyla hem süt veriminin arttırılması hem de genetiğin bozulmaması açısından önemli oluyor” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER