Reklamı Geç
Vista Prime
Aksaray
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

AFAD Tuz Gölü ve Hasandağı’nda İlke İmza Atacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AFAD Tuz Gölü ve Hasandağı’nda İlke İmza Atacak
Aksaray Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen 2015 yılından bu yana AFAD olarak yapılan faaliyet raporu ile ilgili bilgiler vererek önümüzdeki günlerde yapılacak olan projelerin tanıtımını yaptı.

AFAD İl Müdürü Cezmi Türkmen önümüzdeki günlerde yapılacak olan projeler ile ilgili bilgiler vererek Tuz Gölü’nde bulunan fay hattının yıllık değişiminin incelendiğini ve etki alanlarının araştırıldığını belirtti. Ayrıca Hasandağı volkanizmasının da yapılan proje ile incelenerek olası doğal afetlerde 3-4 ay öncesinden bilgi alınabileceğini söyledi.

“AFAD Her alanda Ön Planda”

AFAD İl Müdürü Cezmi Türkmen Öğretmen Evi’nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada Aksaray AFAD’ın faaliyetleri ile ilgili bilgiler vererek; “AFAD arama kurtarma yönü ile ön plana çıkan bir kurum. Kurum olarak arama kurtarmanın dışında olan çok sayıda faaliyetimiz bulunuyor. Bizde bu faaliyetler ile ilgili bilgiler vereceğiz. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan faaliyet ve projelerimizin işleyiş sürecini aktaracağız. 2015 yılından itibaren çok sayıda proje ürettik. Projelerimizin birçoğunu da hayata geçirdik. Bizim kurum olarak 4 temel görevimiz bulunuyor. Bunları zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme olarak sıralıyoruz. AFAD’ın her kurumla koordineli olarak bir çalışma sistemi bulunuyor. Aksaray’da olay ve müdahale sayısı çok fazla. Bu olay sayılarının iki nedeni bulunuyor. Birincisi geçiş noktasında bulunan bir il olması, ikincisi de AFAD müdürlüğünün müdahale kapasitesinin çok fazla olması. Aksaray AFAD olarak trafik kazaları, boğulma, kayıplar, göçükler, sel baskınları, KBRN olayları, yangın, deprem, çığ, fırtına, kuyu düşmeleri başta olmak üzere çok sayıda olaya müdahale ediyoruz. Birçok ilde bu ekipler bulunmuyor. 2021’in 8 ayında 235 olaya müdahale ettik. 2015 yılında olaylara müdahalede Türkiye genelinde 7’inci sırada bulunuyorduk. 2016’da 12’inci sıraya düştük, 2017-2018 yıllarında 3’üncü sıradaydık, 2019’da 2’inci sıradayız ve 2020’de Türkiye’de birinci sıraya yükseldik. Aksaray AFAD olarak çevre illerdeki müdahalelerimizde bulunuyor. Su Altı Arama Kurtarmada bölgesel çalışıyoruz. Bu olaylara müdahalede itfaiye müdürlüğü ile yaptığımız bir protokol var. Mücavir alan içerisindeki olaylara müdahaleye itfaiye gidiyor, bu alan dışında bulunan bölgelere AFAD ekipleri gidiyor.

Araç kapasitemiz çok yüksek. 11 Arama kurtarma birlik müdürlüğünden sonra en fazla araç kapasitesine sahip iliz. Bizim araçlarımız olay bazlı araçlar. Her olaya bir aracımız bulunuyor. 2015 yılına kadar 2 tane arama kurtarma aracımız vardı. 6 yıl içerisinde 16 adet araç aldık. Bu sürede araç kapasitemizi oldukça yükselttik. Geçtiğimiz günlerde bir araç daha aldık ve gelmesini bekliyoruz. Gelecek yıl orman içerisinde kayıp gibi olaylarda müdahalede kullanmak için bir adet de ATV almayı planlıyoruz. 21 tane arama kurtarma aracımız olacak. Bu sayı Türkiye ortalamasının neredeyse 2 katında. Kurum olarak yalnızca personel sıkıntımız vardı. Onu başkanlığımız aracılığıyla çözüme kavuşturduk. Kasım ayı içerisinde 14 adet yeni görevli gelecek.” Dedi.

“Aksaray, Türkiye’de İlklerin Şehri” 

Türkmen, Aksaray’ın acil durumlara müdahalede öncü illerden biri olduğunu ifade ederek; “Bu yıl eğitimlere çok fazla yoğunlaştık. 2021 yılının 8 aylık döneminde 185 bin kişiye eğitim verdik. Eğitimlerimizin içeriğinin yüzde 90’ı afet farkındalık eğitimi şeklinde oldu. Bunun dışında arama kurtarma, ilk yardım gibi eğitimlerimizde bulunuyor. Türkiye genelinde güvenli hayvan arama kurtarmada sertifikalı tek kurum biziz. Bu eğitimlerle ilgili üniversite içerisine eğitim alanı yaptık ve eğitimlerimizi orada veriyoruz. Yılda 3 veya 4 tane tatbikat gerçekleştiriyoruz. Tatbikat planımızdan birisi Sarıyahşi ve Ağaçören ilçe tatbikatı. Su altı arama kurtarma ve gece tatbikatı yapmayı da planlıyoruz. 2015 yılından itibaren ilimiz genelinde ağır kış şartları ve karla mücadele koordinasyonu müdürlüğümüzce yürütülüyor. Bu kapsamda alan çalışmaları, loljistik destek ve arama-kurtarma hizmetleri veriliyor.  Türkiye’de ilk gönüllülük sistemini 2000 yılında Aksaray AFAD olarak başlattık. 22 yıldır gönüllülük sistemi ile çalışıyoruz ve bizim gönüllülerimiz profesyonel vatandaşlar. Aksaray AFAD bünyesinde bin 279 gönüllü bulunuyor. 146 gönüllümüzün arama kurtarma ve ilk yardım eğitimleri tamamlandı. 285 kişilik arama kurtarma potansiyelimiz bulunuyor. Konya yolu üzerinde Ataköy yanında AFAD Lojistik Depomuz bulunuyor. Depomuzda bin 255 adet aile tipi çadır ve 6 bin 432 adet katlanır yatak,  2 bin 880 adet çarşaf, pike ve yastık kılıfı seti, bin 092 adet mutfak seti ve 3 bin 360 adet battaniye bulunuyor. 2021 yılı içerisinde ısıtıcılarda bu depomuza ulaşacak. Bu depo Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray’a hizmet ediyor.”dedi.

“Proje Şehri Olduk”

2015 yılından bu yana Aksaray’da yapılan ve yapılacak olan projeler ile ilgili bilgiler veren AFAD İl Müdürü Cezmi Türkmen açıklamasının devamında; “2015 yılında başladığımız proje üretme sisteminde çok sayıda projeyi hayata geçirdik. 2015 yılından bu yana 15 adet afet konutu, Taşpınar’da yol ve kanalizasyon işi, Sofular’da ada içi yol yapımı, Avrupa Birliği destekli Güvenli Hayvan Kurtarma projesi, Doğantarla’da ada içi yol yapımı, malzeme depoları, 16 adet menfez yapımı, arama kurtarma eğitim alanı başta olmak üzere çok sayıda projemizi tamamladık. Tuz Gölü Kabuk Hareketleri İzleme projemiz bulunuyor. Tuz Gölü ile ilgili çok ciddi verilerimiz oldu. Bu projenin raporları bitti. Önümüzdeki günlerde Tuz Gölü ile ilgili çok önemli bir kongre yapacağız. Tuz Gölü fay hattının yer kabuğunun yıllık değişim miktarının belirlenerek açığa çıkartacağı enerjinin yerleşim alanlarındaki etki alanının tespit etmeyi amaçlıyoruz. 2015 yılından bu yana yapılan toplam 48 projemizin bedeli 15 milyon 582 bin 827 lira oldu.

Aksaray’da meydana gelen son depremin Hasandağı volkanizmasını etkilediğini de gördük. Hasandağı volkanizması ile ilgili TÜBİTAK’a bir proje hazırladık ve bu proje kabul edildi. Aksaray Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde AFAD, Aksaray AFAD, Maden Teknik Arama Enstitüsü proje ortağımız. Hasandağı’nda çalışmalarımız başladı. Aletler, GPS’ler, gaz ölçüm aletleri, titreşim aletleri gibi cihazlar yerleştirerek izlemeye başladık. Hasandağı’ndaki herhangi bir volkanik hareketi 3-4 ay öncesinden tespit etmiş olacağız. Buna bağlı olarak ikinci bir proje hazırlıyoruz. Erken uyarı sistemi olarak hazırladığımız bu projede çevre köylerde erken uyarı yaparak gerekli önlemleri almış olacağız. AFAD olarak devam eden projelerimiz de bulunuyor. Ilısu dik buz ve şelale tırmanışı, Konya yolunda kum fırtınasını önleme, İRAP, obruk oluşumunun tespiti, dağcılık faaliyetleri, yürüyüş rotalarının sayısallaştırılması gibi birçok projemizi önümüzdeki günlerde tam anlamıyla hayata geçirmiş olacağız.” İfadelerini kullandı.

“6 Yılda 14 Milyonu Aşkın Yardım Yapıldı”

AFAD İl Müdürü Cezmi Türkmen AFAD tarafından yapılan nakdi destekler ile ilgili de bilgiler vererek; “2015 yılından bu yana yapılan ayni yardımlarımıza bakacak olursak; evi yanan vatandaşlarımıza çadır, konteyner  ve yatak  yardımı, Fırat Kalkanı Bölgesi’ne 10 ton un yardımı, 60 adet konteyner alımı, ağır kış şartlarında 5 bin 570 adet gıda paketi dağıtımı, 200 adet pike ve 100 adet battaniye ayrıca 50 adet termal battaniye alımı gibi yardımlar yapıldı. 2015 yılından bu yana vatandaşlarımıza yönelik maddi yardım çalışmaları da başlatıldı. Bu kapsamda; 13 milyon 500 bin lira tarımsal hasar, 648 bin 755 lira sel hasarı, 85 bin lira kardan dolayı ahır çökmeleri, evi yanan  27  vatandaşımıza 256 bin lira yardım yapıldı. 2020 yılı içerisinde çatı uçması nedeni ile 9 vatandaşımıza 77 bin lira nakdi destek sağlandı. 6 yılda toplam 14 milyon 673 bin 755 lira maddi yardım yapıldı. 2016 yılında İl özel idaresine 487 bin lira maddi destek sağlandı. İl Özel İdaresine 2017 yılında ise 7 milyon 652 bin lira maddi destek sağlandı. İl Özel İdaresine 2019 yılında 90 bin lira ve 140 bin lira destek sağlandı. 2016 yılında Ihlara Belediyesi’ne 20 bin lira ve 2019 yılında 80 bin lira yardımda bulunuldu. 2019 Yılında Güzelyurt Belediyesi’ne 140 bin lira, Taşpınar Belediyesi’ne 45 bin lira, Demirci Belediyesi’ne 50 bin lira ve Topakkaya Belediyesi’ne 70 bin lira destek sağlandı. Ayrıca Suriyeli ailelere 3 yıl içerisinde 337 bin lira eczane ve sağlık gideri olarak ödeme gerçekleştirildi. 3 yıl içerisinde 100 civarında Suriyeli aile AFAD kamplarına gönderildi. Toplamda 9 milyon 466 bin lira yardım yapıldı.” dedi. (Haber Merkezi)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Değirmenlerde Hasat YokÖnceki Haber

Değirmenlerde Hasat Yok

Tarımda Hibe Programında Bölge 1’incisi Türkiye 2’incisi OldukSonraki Haber

Tarımda Hibe Programında Bölge 1’incisi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar