Aksaray’ın görünmeyen sorunları arasında yer alan katı atık depolama tesisi konusunda çalışmalarını tamamlayan Aksaray belediyesi şehir merkezini günlük 300 ton çöpten kurtarırken 80 milyon değerindeki proje bir kuruş ödenmeden tamamlandı.
Aksaray’ın en büyük sorunlarının başında gelen katı atık depolama tesisi konusunda sıkıntılar Aksaray Eğitim ve araştırma Hastanesinin yeni yerine taşınmasıyla gün yüzüne çıkmış mevcut kullanılan katı atık depolama tesisinin süresinin dolduğu ve 2019 itibariyle kullanılmaması gerektiği açıklanmıştı. Sürenin dolacak olmasına karşılık geçmiş dönemde hazırlıkların yapılmaması ve ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle yeni katı atık deposunun aciliyeti tartışmalara neden olsa da Aksaray belediyesi başarılı girişimler ve çalışmaları ile projeyi çok kısa sürede cebinden tek kuruş harcamadan tamamladı. 80 Milyon lira değerindeki proje yap işlet devret usulüne göre tamamlandı. Armutlu köyü sınırları içerisine yapılan yeni katı atık depolama tesisinde 4 aydır çöp toplama işlemi gerçekleştiriyor. Aksaray merkeze 30 kilometre mesafede bulunan katı atık depolama tesisi Aksaray dışında kalan ilçe ve beldelerin de çöplerinin toplanması ve imhasını gerçekleştiriyor. Günlük tesise getirilen 300 ton atık burada uygun koşullarla depolandıktan sonra elektrik üretimi için gaz birikimi gerçekleştiriliyor. Kısa sürede toplanan çöplerden günlük ilk etapta 1 megavat elektrik üretimi gerçekleştirilirken projenin tamamlanmasının ardından günlük 7 megavat elektrik üretileceği öğrenildi. Aksaray’da toplam 10 haneye yetecek elektrik yine Aksaray’dan çöplerden üretilmiş olacak. Yap işlet devret süresinin 15 yıllık süreyi kapsadığı ve projenin toplamda 50 yıl için planlandığı ve daha sonraki süreçte buranın gelirinin de Aksaray belediyesine aktarılacağı öğrenildi. Şehrin yeni depolama alanının belirlenmesinde rüzgârın esiş yönünden alanın fiziki konumuna kadar ince hesaplamaların yapıldığı ve alanda yapılan depolamanın sadece Aksaray değil çevre köy ve kasabalara da zararının olmadığı öğrenildi.
Bu alanın yaklaşık 4 aydır atık toplamaya başlamasının ardından atıl duruma gelen eski atık depolama alanında da kapatma işlemlerinin başladığı öğrenildi. 2019 yılında kapasitesini dolduran alan ekipler tarafından tamamen kapatıldı. Anlaşmalar gereği bu alanın 2024 yılına kadar elektrik üretimi için kullanılacağı ve daha sonraki süreçte de burada kalan tesisin de boşaltılacağı öğrenildi. Yapılan çalışmalar sayesinde yeni eğitim ve araştırma hastanesinde bu yıl kötü kokunun yüzde 80 oranında azaldığı da görüldü. Bu projenin ardından Aksaray belediyesinin sıvı atık projesini de benzeri şartlarda tamamlayarak Aksaray’ın en az 50 yıllık atık sorununu çözmeyi hedeflediği kaydedildi. Yapılan çalışmalar ve alandaki kokunun azalması konusunda yetkililere teşekkür eden Aksaraylılar süresi dolacak bir alanın ısrarla kullanılmasının ve yeni yer planlamasının yapılamamasının anlaşılır olmadığını ve bu kadar sıkıntılı bir dönemde bu çalışmalar bu kadar kısa zamanda tamamlayan belediyeye teşekkür ettiklerini söyleyerek yatıkları açıklamalarda; “Aksaray’ın çöp sorunu en çok hastanenin alana taşınmasıyla ortaya çıktı. Özellikle geçtiğimiz yıl bu alandaki koku çekilir gibi değildi. Bu sene bu kokuyu hissetmedik bunun nedeni de çöp alanının buradan taşınması olmuş. Eski çöp alanı da toprakla tamamen kapatılmış Sebep olanlardan Allah razı olsun. Şimdilerde kötü koku var ama bunun nedeni de bu arka kısımdan geçen kanal diye düşünüyoruz. İnşallah bu kanal da kısa sürede ıslah edilir ve bu sağlık alanı sağlıklı havaya kavuşur. Yeni çöp depolama alanının şehrin çok dışında olması isabetli bir seçim olmuş. Hızla büyüyen bir şehirde yakına yapılacak bir depolama alanı yakın tarihte aynı sorunları ortaya çıkartabilirdi” dediler.
TAT Atık Geri Getirme Merkezinde Çalışmalar da Aralıksız Sürüyor
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı sıfır atık projesi kapsamında başlatılan çevreci projelerden en önemlisi olan Toplama Ayırma ve I. Sınıf Atık Getirme Merkezi inşaatında çalışmalar aralıksız sürüyor. Bu alana getirilen atıkların tamamı kullanıma geri kazandırılacak ve çevre kirliliği konusunda da önemli bir adım atılmış olacak. Aksaray belediye başkanı Evren Dinçer’in girişimleri toplam maliyeti 4 milyon 750 bin lira olan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 2 milyon lira hibe alındığı da öğrenildi. (Haber Merkezi)
Yorum Yazın