Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi yetiştiricileri birliği başkanı Mahmut Aktürk Son yıllarda sıkıntının arttığı tarım ve hayvancılık sektörü nedeniyle köylerde yaşayanların merkezlere göç ettiğini belirtirken “Kazanamayan insanlar neden köylerde beklesinler?” dedi.
Aksaray tarım ve hayvancılığının önemli isimlerinden Aksaray Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanı Mahmut Aktürk katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu.
Kanal 68 televizyonunda gazeteciler Hikmet Recep Turan ve Nazmi Çalışkan’ın sorularına cevap veren başkan Aktürk yaptığı açıklamalarda; “İnsanları doğduğu yerde doyuralım diyerek köylere teşvik etmeye çalışıyoruz. Ancak şu anda Aksaray veya Türkiye’nin başka bir şehrinde doğduğu yerde doyan var mı? İl genelinde tarım ve hayvancılık konusunda 4-5 yıldır büyük sıkıntılar yaşanıyor. Etten süte varana kadar büyük sıkıntı var. Diğer tarım ürünleri konusunda da sıkıntı büyük. Devlet tarım politikasını değiştirmeli. Bunu pancarda yaptı ve başarı sağladı. Çiftçilerin ne kadar ürün ekeceği belli, fabrikaların ne kadar ürün alacağı belli. Ancak diğer tarım ürünlerinde böyle bir planlama yok ne yazık ki. Süt üretiminde de aynı sıkıntı var, her önüne gelen mandıra kurdu, destekleri istediği gibi aldı. Bunun önüne geçilmesi ve süt üretiminin de belirli bir planlama dahilinde yapılması gerekirken çiftçiden 14 liraya alınan sütün marketlerde 45-50 liraya satılmasının da önüne geçilmeli. Yıllardan beridir bu konu sıkıntı oluyor ülkemizde. Et kesim fiyatları kurban bayramıyla beraber düştü. Bu düşüş lokantalarda, kasaplarda fiyatlara yansımadı. Düşüş olduğu zaman fiyat değişmiyor, yükselme durumunda ise hemen aynı gün zam yapılıyor.
Tarım politikasıyla beraber çiftçiler de artık zarar ettikleri için ne yazık köylerde kalmıyor. 10 Milyon lirası olan bir üretici köye yatırım yapmak yerine faize yatırım yapıyor. Hiçbir riski yok. Et kaç lira olacak? Süt kaç lira olacak bunları düşünmüyor. Kimsenin çocuğu köylerde yaşamak istemiyor. O yüzden insanlar merkezlere göç ediyorlar. Örnek verecek olursak benim köyüm olan Acıpınar’da nüfus 2 bin 800’den 800’e kadar düştü. Her evde 60-70 yaşında bir karı koca kaldı. Gerek ekonomik gerekte sosyal yaşam sıkıntıları nedeniyle köylerden göç ediyorlar. Yıllardır söyledik, merkezlere yapılan sosyal imkanların köylerde de olması gerek dedik. Bir türlü bu sağlanamadı. “Çiftçinin suyunu akıt, yolunu da yap” mantığı ile bu iş yürümez. Özel idare köylere park yapıyor, belediye de merkeze yapıyor. En basit örneği ile bunu karşılaştırırsak durumu daha iyi anlatabiliriz. Herkes kendi çocuğunun yapmayacağı işi başkasının çocuğuna yaptırma derdinde. Soruyorum benim çocuğumun yapmadığı işi sizin çocuğunuz neden yapsın. 3-5 Soru çözen herkes üniversiteye girdi ve herkes üniversite mezunu oldu. Ülkemizde ‘üniversite mezunu’ adı altında bir iş kolu gelişti. Soruyoruz ne iş yapıyorsun diye, “üniversite mezunuyum” diyorlar. Neden anlarsın sanatın ne diyoruz “Üniveriste mezunuyum” diyorlar. Aksaray’da sadece geçtiğimiz yıl Bin 500 küçükbaş işletmesi kapandı. Bu yılda tahmini bine yakın kapanma olduğunu değerlendiriyoruz. Artık tarım politikası hayata geçirilmeli ve çiftçi çiftçiliğini yaparken merkezden Avukatı, Müteahhidi, Doktoru gelip desteklerle köylerde işletme kurmamalı. Bu destekler verilecekse eskiden beri bu işi yapan ya da sadece bu işi yapacak olan gençlere verilmeli” dedi.
Yorum Yazın