Aksaray damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliği başkanı Mahmut Aktürk Dünya genelinde etkili olan gıda fiyatları ve yaşanan sıkıntıları örnek göstererek tarımda kendimize yeten bir ülke olabilmemiz için yerli üreticinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Aksaray’da şiddetli geçen kış ayları ve yağılardan sonra havaların ısınmasıyla çiftçiler hayvanlarını meralara çıkarmaya başladı. Meralar, hem çiftçilerin hayvanlara verdiği yem tüketim için hem de yükselen maliyetler karşısında önemli hale geldi. Arpa, buğday, mısırın veriminin artmasıyla fiyatların geriye doğru çekileceğini ifade eden Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk; “Baharın gelmesiyle birlikte hayvanlarımız meralara çıkmaya başladı. Çok zorlu bir kış sezonu geçirdik. Devletimiz arpa desteği sağlamaya devam ediyor. Fabrika yemleri çok yüksek bir artış gösterdi. Geçen yıl torbası 100 liraya alınan yemin fiyatı bu yıl 350 liraya kadar yükseldi. Üretici için sıkıntılı bir durum. Geçen yıl yaşanılan kuraklığın etkisi büyük oldu. Bu yıl kış iyi geçti kar ve yağmur bol oldu tarlalarımız yeşerdi. Arpa, buğday, mısır noktasında verim artışı olursa bu fiyatlar geriye doğru gider diye düşünüyorum. Yem fiyatlarının yükselmesiyle birlikte süt ve et fiyatlarının paralelinde yükselmesini de bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Yerli ve Milli Üreticiyi Destekleyelim”
Üreticinin desteklenmemesi durumunda tüketicinin ürün bulmakta zorlanacağını dile getiren Aktürk; “Türkiye genelinde 600 bine yakın üretici varken, 84 milyon tüketici var. Tüketicinin et ve süt ürünleri rahat alınması gerekiyor ama bu girdi fiyatlarla et ve süt üretmemiz mümkün değil. Eğer biz üretemezsek tüketici parayla dâhil bu gıdaya erişmesinin mümkün olmadığını biliyoruz. Biz yurtdışından arpa, buğday, mısır, kepek ithal eden bir ülke haline geldik. Ayçiçek yağı ithal ediyoruz. Yağların az kaldığı, gemilerin gelmediğini gördük. Yağlar ortaya çıktı ama yüzde 40 bir zam ile çıktı. Yerli ve milli üreticinin hep desteklenmesi gerekiyor. Bir gün yağ dolu gemilerin geleceğini beklediğimiz gibi et ve süt dolu gemilerin gelmesini beklemiyorsak yerli ve milli üretici destekleyelim diyoruz. Eğer üretici desteklenmezse tüketici daha pahalıya alacak veya bulamayacak ya da stokçunun eline geçecek. Bunları yaşadık ve gördük. O yüzden gıda üretiminin sekteye uğramaması için, devamlılığını gelmesi için üreticinin desteklenmesi ve üreticinin bu işten para kazanması gerekiyor. Yıllardır bu konuyla ilgili düşüncelerimizi gerekli yerlere iletiyoruz. Bir sonuç alamadık ama önümüzdeki süreçte bunun farkına varırız diye ümit ediyoruz.” dedi.
“Piyasayla Mücadele Edemiyoruz”
Fiyat artışlarının üreticilere zarar verdiğini söyleyen Aktürk; “Hayvanların meraya çıkması yem tüketim, açısından bizim için çok önemli. Artık yeşil otlarla hayvanlar besleneceği için arpa, buğday, mısır gibi yemlerin anaç baş hayvanlarımız tüketmeyecek. Kuzulara fabrika yemi vermeye devam edeceğiz. Gıda üretici içinde et ve sütün, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu tarlalara ekelim istiyoruz. Bu koyunları güdelim istiyoruz. Bu inekleri sağalım istiyoruz. Ama destekte istiyoruz. Çünkü bu piyasa koşullarıyla üreticinin mücadele etmesi mümkün değil. Gübreye gelen yüzde 400 e kadar gelen zam, akaryakıta gelen yüzde 300 zam, elektriğe gelen yüzde 200 zam, yeme gelen yüzde 200 zam üretici maliyetlerini oldukça yükseltti. Maliyetlerin yükselmesi ürünlerin de yükselmesini getirmek durumunda. Üretici üretemezse, tüketici tüketecek bir şey bulamaz. Fiyat artışları bizim kârımıza olmadığını biz hep söyledik. Fiyatların zamlanmasını değil üreticinin desteklenmesi girdi maliyetlerinin düşürülmesi tarafındayım. Çünkü bu her kesimden insanın alım gücünü düşürüyor” dedi.
Yorum Yazın