Kısa adı TÜİK Olan Türkiye İstatistik Kurumu tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde artışın %133,09’e ulaştığını açıkladı.
Tarım ve hayvancılık kenti olan Aksaray’da arpa ve buğday hasadı devam ederken bazı tarım arazilerinde verimin tahmin edilenin çok altında kalması Aksaraylı çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı. Özellikle yüksek ve kıraç tarım arazilerinde beklenen hasadı yapamayan çiftçiler içerisinde bulunduğumuz gıda krizine rağmen önümüzdeki sene için bazı bölgedeki tarım arazilerini ekmeme kararı aldıklarını söylüyorlar.
Hasandağı bölgesindeki bir tarım kıraç olan 25 dönümlük tarım arazisinden sadece 1.5 ton arpa hasadı yapabildiğini belirten çiftçi; “25 dönümlük bir alanı kiraladım. Burayı 3-4 kez traktörle işledim. Yarım tona yakın gübre attım ve gelinen noktada 1.5 ton arpa hasadı yaptım. Maliyet ortada icara 5 bin lira vereceğim. Tohumun fiyatı da belli. Bunun yanında traktörün yaktığı yakıta ek olarak 25 dönüm için 2 bin 500 lira da biçer ödemesi yapacağım. Önümüzdeki yıl yukarıda kalan tarım arazilerini ekmeme kararı aldım Aşağıda kalan sulu arazileri ekeceğim” derken özellikle tarım ürünlerinin üretim maliyetlerindeki artış oranı da iyimser tabloya göre bile yüzde 133,09 ulaştı.
Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu resmi açıklamasında; “Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %5,15, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %5,55 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %67,70, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %133,09 artış gerçekleşti” dedi.
TÜİK’in açıklamaları ve çiftçilerin bazı bölgelerde susuz tarım nedeniyle alamadıkları verime ek olarak Dünya’nın içerisinde bulunduğu gıda krizi tarımsal üretimin önemini ortaya çıkarttı. Özellikle susuz tarım arazileri konusunda yıllardır su çağrısını yapan Aksaraylı üreticiler artan enerji maliyetleri ve tarım ürünlerine ihtiyacın artmasının ülke için büyük bir avantaja dönüşeceğini belirterek özellikle siyasilerden tarımsal su yatırımları konusunda çalışmalarını arttırmalarını istediler. Konu hakkında açıklama yapan üreticiler; “Yıllardır bölgenin suya kavuşturulmasının ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söylememize rağmen hep değişik mazeretler dineldik. Artık dünyada savaşlar gıda yani zaruri ihtiyaçlar üzerine olacak. Enerji bu kadar değerliyken bizler neden toprağın metrelerce altından elektrik veya mazot ile çektiğimiz sularla tarla suluyoruz. Bu bölgeden geçen ve boşa akan bir su kaynağı olmasına karşılık bu su denize dökülmeden Konya ovasına akıtılamıyor. Büyük şehirlere yapılan yatırımların yanında bu çok küçük bir yatırım olarak kalacakken yıllardır su çağrımız sonuçsuz kaldı. Son savaş ile hububatın önemi ortaya çıktı. Ülkemiz bu süreçten çok karlı çıkabilir bizler artık üretmek için su istiyoruz. Bu yatırım bu ülkenin en acil ve önemli yatırımıdır” dediler.
Yorum Yazın