İçerisinde Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) görev yapan Öğretim Elemanlarının da bulunduğu bir heyet, açıklanabilir yapay zekâ teknikleri ile “Obruk Duyarlılık Haritası” üretti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Konya İl Müdürlüğü tarafından 2020 yılından bu yana sürdürülen “Obruk Alanların Tespit Edilmesi Projesi” tamamlandı. Projenin sonuç tanıtım toplantısı Konya’da düzenlendi. Proje kapsamında “Jeoloji,” “Jeofizik,” “Hidrojeoloji,” “Yapısal Jeoloji” ve “Harita” olmak üzere beş farklı çalışma grubu oluşturulduğunu söyleyen ASÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Sefa Bilgilioğlu, çalışmanın geneli hakkında bilgiler verdi. Konya AFAD’la imzalanan protokolün ardından başlayan proje kapsamında bir “Harita Grubu” oluşturulduğunu, ASÜ ekibinin bu grupta çalışmalar yaptığını dile getiren Bilgilioğlu, “Çalışma grupları, obrukların oluşum mekanizmasının ortaya konulması amacı ile toplam 41 parametre belirledi. ASÜ ekibinin yer aldığı Harita Grubu’nun çalışmaları kapsamında, dünyada ilk kez, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve açıklanabilir yapay zekâ teknikleri kullanılarak, yüksek doğruluk değerlerine sahip bir ‘Obruk Duyarlılık Haritası’ üretildi” dedi. Oluşturulan haritanın afet risklerini azaltmaya ve kapsamlı eylem planları oluşturabilmeye önemli katkılar sağlayacağı belirtiliyor.
İlgili çalışmada yer alan ASÜ’lü akademisyenlerin isimleri şöyle: Doç. Dr. Süleyman Sefa Bilgilioğlu, Dr. Öğr. Üyesi Cemil Gezgin, Arş. Gör. Dr. Hacer Bilgilioğlu ve Arş. Gör. Halil İbrahim Gündüz. Ayrıca Mersin Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can İban da bu grupta yer alıyor. (Basın bülteni)
Yorum Yazın