Aksaray
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Azmi Milli’nin İhtişamı Işıklandırma ile Göz Kamaştırdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Azmi Milli’nin İhtişamı Işıklandırma ile Göz Kamaştırdı
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk un fabrikası olarak kurulan ve günümüzde de müze olarak kullanılan Azmi Milli Müzesinin tarihi binası 100. yılına özel ışıklandırıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk un fabrikası olarak kurulan ve günümüzde de müze olarak kullanılan Azmi Milli Müzesinin tarihi binası 100. yılına özel ışıklandırıldı.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in şehir genelindeki tüm tarihi yapıların mimari özelliklerini ortaya çıkartmak için başlattığı çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. Azmi Milli Müzesinin duvarları 170 adet sıva üstü volvoşır tipi aydınlatmalarla aydınlatıldı. Aksaray Belediyesi’nin şehir genelindeki tüm tarihi binalarda kullandığı gibi Müzenin aydınlatılmasında da özel açılı amber renkli aydınlatmalar kullanıldı. Tarihi dokusu korunarak yapılan aydınlatma çalışmaları ile tarihi binanın mimari motifleri ortaya çıktı.

Azmi Milli Müzesinde yapılan ışıklandırma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Aksaray’da tarihe ışık tutan tüm yapılarda olduğu gibi Azmi Milli Müzesinin de ihtişamının ortaya çıkarıldığını belirtti. Tüm vatandaşları müze olarak kullanılan Azmi Milli Un Fabrikasını görmeye davet eden Başkan Dinçer açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı; ‘’3 Ağustos tarihinde 100. Yılına ulaşacak olan Azmi Milli Müzemizi tüm tarihi yapılarımızı koruduğumuz gibi koruyoruz. Aksaray Belediyesi olarak tarihi yapının korunması adına yapılan tüm çalışmalarla tarihi un fabrikasını bugünlere kadar ulaştırdık. Tarihi yapılarımızın ecdadımızdan bize birer emanet olduğunun bilincinde olarak gelecek nesillere bu emanete zarar getirmeden ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. 100. Yılına özel yaptığımız ışıklandırma çalışması ile müzemizin güzelliğini ortaya çıkardık. Unutulmamalıdır ki Azmi Milli Müzemiz üzerinde genç cumhuriyetin ve kadim Aksaray tarihinin izlerini barındırıyor. Tüm vatandaşlarımızı müzemizi görmeye davet ediyorum.’’ Dedi.

AZMİ MİLLİ NE ZAMAN VE NE AMAÇLA KURULDU?

3 Ağustos 1924 yılında Atatürk'ün talimatının ardından milletin azmiyle kurulan ve Azmi Milli adını alan un fabrikası, aradan geçen 100 yıla rağmen halen tüm ihtişamını koruyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kurulan fabrikalarından olan Azmi Milli, Cumhuriyet tarihinin tek çalışan fabrikası özelliğini taşıyor.

Savaştan yeni çıkmış genç Cumhuriyetin ilk fabrikalarından biri olan Azmi Milli Un Fabrikası Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 3 Ağustos 1924 yılında kuruldu. O dönemde Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli birleştirici unsurlarından biri olan fabrika Aksaray halkı tarafından imece usulü toplanan paralarla yaptırıldı. O yıllarda Kızılay, Genelkurmay Başkanlığı ve Ankara Halk Ekmek Fabrikasına da un üretimi yapan Azmi Milli, aradan geçen 100 yıla rağmen orijinalliğinden hiçbir şey kaybetmemiş şekilde binası ve tüm teçhizatı ile birlikte müze olarak kullanılıyor. Kurulduğu günden bu yana çalışan personel listesinden kullanılan malzemeler ve kasa defterine kadar her şeyin orijinal olarak muhafaza edildiği fabrikada personellerin özlük dosyaları dahi vesikalık fotoğraflarla birlikte adeta tarihe ışık tutuyor. Milletin azmi anlamına gelen Azmi Milli Un Fabrikası 1924'ten 1997 yılına kadar un üretimine devam etti. Bugün ise müze olarak kullanılıyor. (Basın bülteni)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rektör Arıbaş “Çalışmada Verimlilik İçin Birbirimizi Desteklemeliyiz”Önceki Haber

Rektör Arıbaş “Çalışmada Verimlilik İçin...

Ihlara Vadisi, Balon Uçuşlarının Gözdesi OlacakSonraki Haber

Ihlara Vadisi, Balon Uçuşlarının Gözdesi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar