Ulusal Süt Konseyi 22 Ocak 2024 tarihinden beri uygulanan bir litrelik çiğ süt fiyatlarını güncelledi. Litresi 13 lira 50 kuruşa satılan çiğ süte 1 lira 15 kuruş zam yapıldı. USK tarafından yapılan zam 1 Mayıstan itibaren geçerli olacak.
Ulusal Süt Konseyi 22 Ocak 2024 tarihinden beri uygulanan bir litrelik çiğ süt fiyatlarını güncelledi. Litresi 13 lira 50 kuruşa satılan çiğ süte 1 lira 15 kuruş zam yapıldı. USK tarafından yapılan zam 1 Mayıstan itibaren geçerli olacak.
USK, çiğ süt tavsiye fiyatının üreticinin eline litre başına net 14,65 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi. USK’nın resmi hesabında yer alan duyuruya göre 1 lira 15 kuruşluk zam 1 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olacak. USK sitesinde yer alan bilgiye göre, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, çiğ süt desteği hariç üreticinin eline litre başına net 14,65 lira geçecek şekilde belirlendi. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde, bu giderler üreticiye ilave ödenecek. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir 0,1'lik değişim için 22 kuruş fark uygulanacak. USK’nın çiğ süte yaptığı zammı değerlendiren üreticiler bir lira 15 kuruşluk artışın yetersiz olduğunu dile getirdi. Süt fiyatları belirlenirken maliyet artışlarına bağlı olarak üretimde yaşanan fiyat artışlarının göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken üreticiler çiğ süte yapılan zammın beklentilerini karşılamadığını kaydetti. USK’nın yeniden fiyat güncellemesine gitmesi gerektiğini söyleyen üreticiler, “Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar en çok hayvancılık sektörünü etkiliyor. Çünkü bizlerin her işi maliyetlere bağlı olarak ilerliyor. Tarım ve hayvancılıkta devamlılığın sağlanabilmesi adına üretime devam etmeye çalışıyoruz ancak girdi maliyetlerine çifter çifter zam yapılırken çiğ süte bir lira 15 kuruşluk bir zam yapılıyor. Çiğ süte yapılan zam bizlerin beklentisini tabi ki karşılamadı. Yeme, mazota ne kadar zam geliyorsa üreticinin ürününe de o kadar zam yapılması gerekiyor. Çiğ süte son yapılan zammın ardından bizim girdi maliyetleri ile mücadelemiz ikiye katladı. USK’nın üreticinin sıkıntısını görmezden gelmemesi gerekiyor. Süt fiyatlarının yanı sıra maliyetle başa çıkamayan üreticilerin üretimden vazgeçmemesi adına desteklerin de arttırılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandılar. Öte yandan USK’nın duyurusuna göre, bundan sonraki süreçte çiğ süt tavsiye fiyatı maliyetler çerçevesinde yeniden değerlendirilerek piyasa koşullarına göre güncellenebileceği belirtildi.
Yorum Yazın