Aksaray’da görev yapan Diyetisyen Murat Serkan Sinav, kış aylarında karşılaşılabilecek hastalıklara karşı alınacak önlemler konusunda bilgiler verdi. Sinav, çocukların ve yetişkinlerin kış aylarında ilk olarak beslenme konusuna dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekerek beslenme konusunda yapılacaklardan bahsetti.
Özellikle çocukların okul süreçlerindeki beslenme konusuna değinen Sinav, sınıfların havalandırılmasının da hastalıklara karşı önemli bir etken olduğunu belirtti. Sinav, çocukların beslenmesi ile ilgili “Kış aylarının gelmesi ve okulların açılması ile beraber salgın rahatsızlıklar bulunuyor. Toplu ve kapalı alanlarda bulunan çocuklarımızın hastalıklarına önlem olarak sınıfların havalandırılmasını öneriyoruz. Beslenme düzeni de hastalıklara karşı ön plana çıkıyor. Çocukların beslenmesine konulan ara öğünlerde meyve tüketimi çok önemli bir yerde bulunuyor. Akşam ve ana öğünlerde de mevsime uygun çiğ sebzelerin tüketilmesini öneriyorum. Kış aylarında en fazla ihmal edilen noktalardan biri de su tüketimi oluyor. Su tüketimini arttırmamız gerekiyor. Yaz ayı geçti vücudumuzda su tüketimi azaldı gibi bir durum ortaya çıkıyor. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. Kış aylarında su tüketimimizi mümkün olduğunda fazla tutmak durumundayız. Hem vücudu düzgün çalıştırmak hem de enfeksiyonel durumları vücuttan atabilmek için bu çok önemlidir. Bunun dışında çocuklarda baharat miktarını arttırabiliriz. Çaylarının içerisine zencefil, zerdeçal katkısı yapılabilir. Salataların içerisine limon kullanımının muhakkak yapılması gerekiyor. Mevsim meyvelerinin tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor. İç Anadolu bölgesinde yaygın olan kuru baklagillerin tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor. Kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut gibi baklagilleri sofralarımızdan eksik etmeyelim. Haftada bir veya iki gün balık tüketimine de dikkat etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Yetişkinlerin de mevsim sebzelerini tüketmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Sinav, “Yetişkinlerde de özellikle bu mevsimlerde kendilerini çok fazla ihmal edebiliyorlar. Yetişkinlerde kahvaltının önemini bir kez daha hatırlatıyoruz. Kahvaltının atlatılmaması gerekiyor. Sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi için kalktıktan sonra 2 saat içerisinde kahvaltı öğününün yapılması gerekiyor. Kahvaltının ardından ara öğünlerin de atlatılmaması gerekiyor. Vücudu düzgün çalıştırmak açısından çok uzun süreli açlık yaşamamak gerekiyor. Mevsim dışında sebze tüketiminden uzak durmaya çalışmalıyız. Mevsim dışında kullanılan sebzeler hormonlu olduğu için vücuda zarar veriyor. Uyku durumu da önem taşıyan noktalar arasında bulunuyor. 6 ila 9 saat arasında uyku düzeni sağlamamız gerekiyor. Ayrıca evin ısınını bozmamak adına evimizi kapalı tutabiliyoruz. Evlerimizin havalandırılması enfeksiyonlara karşı alınabilecek en önemli önlemler arasında bulunuyor. Eve giren oksijen miktarı arttıkça kendimizi daha dinç ve diri şekilde hissedebiliriz.” diye konuştu.
Yorum Yazın