Reklamı Geç
Vista Prime
Aksaray
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Emzirme Döneminde Uzak Durulması Gereken Besinler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Emzirme Döneminde Uzak Durulması Gereken Besinler
Emzirmek neden önemlidir ?Bebeğinizin sağlıklı büyümesinde en etkili faktör hiç şüphesiz beslenmesi. İlk 6 aylık dönemde bebeğin esas besin kaynağı olan anne sütü içerdiği koruyucu ve faydalı bileşikler sayesinde bebek beslenmesinde altın standart olarak kabul edilmektedir.

Anne sütünün bebeğinize olan sayısız faydasının yanı sıra emzirmenin annenin kendi sağlığı üzerinde de kalp hastalığı, şeker hastalığı riskleri ile stresi azaltma gibi olumlu etkileri bulunmaktadır. Metabolizma hızını arttırma etkisi de bulunan emzirme dönemi doğum sonrası kilolarınızdan kurtulmak için harika bir fırsat!

Emzirme döneminde nelere dikkat edilmeli ?

Bu dönemde doğru beslenmenin önemini belirten bir diğer faktör de emziren annelerin yediği gıdalardaki tat veren bileşenlerin sütlerinde bir ila iki saat içinde ortaya çıkarak bebeğin ek gıdaya başladığında yatkınlık göstereceği besinler üzerinde de belirleyici olabilmesidir. Ancak bunun dışında emzirme döneminde fazla miktarlarda tüketildiğinde bebeğin sağlığını ve süt miktarını etkileyebilecek gıdaların farkında olmak önemlidir. Bunun dışında süt miktarını olumsuz etkilemesi nedeniyle bu dönemde stresten de uzak durulmalıdır.  Bol su tüketimi ise sütün içeriğinin çoğunlukla su olması sebebiyle büyük öneme sahiptir.

Emzirme döneminde uzak durulması gereken besinler

Emzirme döneminde beslenmenin öneminden bahsetmiştik gelin bu dönemi olumsuz etkileyebilecek besinleri inceleyelim;

Kafein

Kafein alımınızı günde en fazla üç fincan kafeinli içecekle sınırladığınız sürece anne ve bebek açısından sorun yaratmaz. Ancak düşük dozda alınsa bile bebeğinizin uykusunu olumsuz etkileyebilir ve sinirliliğe neden olabilir. Bu nedenle emzirme işleminiz bittikten sonraki saatlerde kafein almayı tercih edebilirsiniz 

Alkol

Alkol de kafein gibi kan dolaşımınıza ve anne sütünüze geçer, bu nedenle alımı bebekleri (özellikle yeni doğanları) gerginleştirebilir.

Balık

Balık tüketimi genel olarak yüksek protein ve düşük yağ içeriğine sahip olması nedeniyle günlük beslenmede önerilmesine karşın eser miktarda bile olsa cıva içerebilme ihtimali bebekte beyin gelişimi, konuşma, koordinasyon, dikkat, hafıza ve öğrenme ile ilgili sorunlara yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Nane-Maydanoz-Adaçayı

Bu bitkilerin yüksek dozlarda alımının anne sütü üretimini azalttığı biliniyor. Az miktarda tüketildiklerinde olumsuz etki görülmemektedir. Biberiye ve kekik gibi bitkiler de benzer etki gösterebilir. Nane ve maydonoz tüketiminin çok fazla miktarlarda olmadığı sürece sorun yaratmayacağı ile ilgili çalışmalar devam ederken adaçayı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bazı sebzeler

Pırasa, karnabahar, turp ve lahana gibi gaz oluşumuna neden olduğu bilinen bazı sebzelerden uzak durmanız bebeğinizin gaz sorunu yaşamaması açısından önemlidir.

Acı Biber

Sarımsak, acı biber ve diğer baharatlar gibi güçlü aromalı yiyecekler anne sütünün tadını değiştirebileceği için dikkatli tüketilmelidir.

Bitki Çayları

Gebelik ve emzirme döneminde bitki çayı tüketiminin bebek üzerindeki etkilerine dair kanıtlar yeterli olmadığı için tüketiminden kaçınılmalıdır.

Gaz yapan besinler

 

Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kurubaklagiller bitkisel protein kaynağı olmalarının yanı sıra gaz yapıcı özelliğe sahip olduklarından bebeğinizde huzursuzluğa sebep oluyorsa bir süre ara verebilirsiniz. Kurubaklagilleri tüketirken haşladığınız suyu tüketmeyerek bu ihtimali azaltabilirsiniz.

Tüm bunların dışında tüketiminizin ardından bebeğinizde gaz, sancı, ağlama, döküntü, ishal gibi belirtilerle karşılaştığınız herhangi bir besinden de uzak durmalısınız.(Basın Bülteni)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray 7 Bitkisel Ürünle Türkiye’de İlk 10’daÖnceki Haber

Aksaray 7 Bitkisel Ürünle Türkiye’de İlk...

Tehlikenin Farkında DeğilizSonraki Haber

Tehlikenin Farkında Değiliz

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar