Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Açıklanan oranlara göre aylık en yüksek reel getiri mevduat faizinde oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Açıklanan oranlara göre aylık en yüksek reel getiri mevduat faizinde oldu.
TÜİK rakamlarına bakıldığında aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,62 oranlarıyla mevduat faizi (brüt)'te gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,87 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları yüzde 0,37, Euro yüzde 0,77, BIST 100 endeksi yüzde 1,41 ve külçe altın yüzde 1,53 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise; DİBS yüzde 0,61 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları yüzde 0,63, Euro yüzde 1,02, BIST 100 endeksi yüzde 1,66 ve külçe altın yüzde 1,78 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. Reel getiri oranlarını değerlendiren vatandaşlar yatırımın faize yöneldiğini söyledi. Diğer yatırım araçlarından çok faizin getirisi olduğu için yatırımcıların faizi tercih ettiğini kaydeden vatandaşlar “TÜİK tarafından açıklanan reel getiri oranlarına baktığımızda mevduat faiz oranlarının en çok getirisi olan tarafta olduğunu görüyoruz. Daha öncesinde döviz ve altının yer aldığı oranlarda son zamanlarda en fazla faizler bulunuyor. Reel getirinin en çok mevduat faizlerinden gelmesine şaşırmıyoruz. Çünkü her geçen gün yatırım oranları değişiyor ve yatırıcımlar için cazip hale geliyor. Yatırımcılar sıradan gördükleri döviz ve altın yatırımları yerine daha çok kazanç sağlamak için faizleri tercih ediyor. Yatırım araçlarını kendine göre belirleyen yatırımcıların haziran ayında da en fazla mevduat faizinden yararlandığını görüyoruz. Diğer alanlara baktığımızda hem dövizde hem de altında yatırım kayıplarının olduğu yer alıyor. Kaybetmek istemeyen yatırımcılarda kazanç kapısı olarak mevduat faizlerini görüyor. Yatırımcıların ilgisini çekmek adına faizler konusunda da pek çok faaliyet yürütüldüğünü görüyoruz. Piyasada bu şekilde faizlerin yüksek olması sıradan vatandaşı olumsuz etkiliyor. Çünkü faizler yükseldikçe kredi faizleri de artış gösteriyor ve vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Faizler konusunda da düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştular.
Yorum Yazın