Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Temmuz ayı inşaat maliyet endeksleri açıklandı. Açıklanan verilere göre inşaat maliyetleri yıllık yüzde 46,35, aylık yüzde 1,91 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Temmuz ayı inşaat maliyet endeksleri açıklandı. Açıklanan verilere göre inşaat maliyetleri yıllık yüzde 46,35, aylık yüzde 1,91 arttı.
TÜİK tarafından açıklanan endekslere göre en fazla maliyet artışı işçilik grubunda yaşandı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,91 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,35 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,12 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,49 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 41,01 arttı, işçilik endeksi yüzde 58,40 arttı. Sektörde yaşanan maliyet artışlarının hem kendilerini hem de vatandaşları olumsuz etkilediğini söyleyen sektör temsilcileri inşaat maliyetlerindeki artış için çözüm önerilerinin acilen planlanması gerektiğini söyledi. Özellikle inşaat sektöründeki kalifiye eleman eksikliklerinin giderilmesi için teşviklerin yapılması ve işçi maliyetlerinin kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden sektör temsilcileri “İnşaat maliyetlerini durumu TÜİK verileri de gösteriyor. Sürekli olarak her ay artış gösteren maliyetlerimiz yıllık olarak yaklaşık yüzde 50 oranında arttı. Bu artışın içerisindeki iki grup bizleri çok sıkıntıya sokuyor. Özellikle işçi maliyetleri ve malzeme giderleri inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. Malzemeleri bir şekilde karşılıyoruz ancak işçi konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Kimse inşaat işinde çalışmaya sıcak bakmıyor. En fazla getirisi olan bir iş gurubunda yer alan inşaat işçiliği konusunda büyük eksiklikler yaşıyoruz. İşçilerimizin maaşları ve diğer giderleri maliyetlerimizi arttırıyor. Sektörde yaşanan bu sıkıntıların önüne geçilmesini istiyoruz. İşçilerimiz için teşviklerin sağlanmasını istiyoruz. İnşaat sektöründeki maliyet sorunları çözülmediği sürece maliyetler artmaya devam edecektir. Bu artışlar da yalnızca bizleri değil vatandaşlarımızı da olumsuz etkiliyor. Biz inşaat sektöründeki hizmetlerimize maliyetler doğrultusunda artış yapmak zorunda kalıyoruz. Vatandaşlar da hizmetlerimizden alım gücü düştüğü için yararlanamıyor. Maliyetlerin bir an önce kontrol altına alınmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştular.
Yorum Yazın