Aksaray
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

İnşaat Maliyetlerindeki Artış Sürüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnşaat Maliyetlerindeki Artış Sürüyor
Türkiye İstatistik Kurumu Mayıs ayı inşaat maliyeti endekslerini açıkladı. Açıklanan verilere göre inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 72,78 arttı, aylık yüzde 1,11 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu Mayıs ayı inşaat maliyeti endekslerini açıkladı. Açıklanan verilere göre inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 72,78 arttı, aylık yüzde 1,11 arttı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre inşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,11 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,78 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,25 arttı, işçilik endeksi yüzde 0,84 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 58,75 arttı, işçilik endeksi yüzde 108,93 arttı. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışın büyük bir kısmının işçi ve maliyetlerde olduğunu kaydeden sektör temsilcileri yaşanan artışların sektörü olumsuz etkilediğini dile getirdi. İnşaat maliyetlerinde bir yılda yüzde yüze varan artışın hem sektöre hem de alım gücüne zarar verdiğini aktaran sektör temsilcileri “TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyeti rakamlarına baktığımızda da durumun ne kadar içler acısı olduğunu görebiliyoruz. Sektörümüz maliyetlerle mücadele ederken bu durumdan hem bizler hem de alıcılar zarar görüyor. Özellikle dövizlerde yaşanan hareketlilikler ve enflasyona bağlı olarak maliyetler sürekli artış gösteriyor. Bir yılda neredeyse yüzde yüze yakın artış olduğunu görüyoruz. Aylık bazda da yine artış yaşandığı görülüyor. Maliyetlerde yaşanan bu artış bizlerinde inşaat satışlarına artış olarak yansıyor. TÜİK verilerinde en çok artış yaşanan alt başlıklara baktığımızda işçi maliyetleri zirvede yer alıyor. Sektörde yaşanan işçi sıkıntısının verilere de yansıdığını görüyoruz. İnşaatın farklı alanlarında usta ve işçi bulma konusunda yaşanan kalifiye eleman eksikliği sektörü çıkmaza sokuyor. Ağır iş statüsünde bulunan inşaatlarda kimse çalışmak istemiyor. Bu noktada teşviklerin yetersiz kalması da inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor. İnşaat işçileri konusunda yetkililerimizden de çalışmalar yapmasını bekliyoruz. İnşaatlarımızda genellikle yabancı uyruklu işçilerin çalıştığı görülüyor. İşçi ücretleri tatmin edici olsa da işlerin ağır olduğunu söyleyen pek çok kişi inşaat işinde çalışmayı tercih etmiyor. Buna bağlı olarak eleman yetersizliğinden işçi maliyetleri yükselişe geçiyor. İnşaat sektöründe yaşanan bu sorunların görmezden gelinmemesi gerekiyor. İnşaat verilerini dikkate alarak sektördeki sorunların giderilmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştular. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
700 Çocuk Yaz Spor Okullarından FaydalanıyorÖnceki Haber

700 Çocuk Yaz Spor Okullarından Faydalan...

Başkan Dinçer “Tarihimizi Gelecek Nesillere Aktarıyoruz”Sonraki Haber

Başkan Dinçer “Tarihimizi Gelecek Nesill...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar