İMKON tarafından başlatılan ve aralarında Aksaray’ında bulunduğu 40 ilde başlatılan 14 günlük boykot sona ererken inşaat maliyetlerindeki hiçbir ürünün fiyatında değişim olmadı.
Kısa adı İMKON olan inşaat müteahhitleri konfederasyonunun ülke genelinde özellikle çimento fiyatlarına yapılan anormal zamlardan sonra ülke genelinde 14 gün süreceğini açıkladığı boykot çağrısına Aksaray’ın da aralarında bulunduğu 40 ilden destek gelmiş ve bundan 14 gün öncesinde inşaatlara beton dökümü konusunda müteahhitler durma kararı almıştı. İlimiz genelinde bir çok inşaatta beton dökümleri geçici süreliğine dursa da bazı müteahhitler boykot kararına uymayarak inşaat çalışmalarına devam etmişti.
Boykot ile ülke genelinde fiyatı anormal oranlarda artan çimento fiyatlarına dikkat çekmeye çalışan müteahhitlerin verdiği 14 günlük süre doldu. 14 Gün sonrasında çimento başta olmak üzere hiçbir ürün fiyatında değişim olmazken ikinci bir boykot çağrısı olup olmayacağı konusunda ise bir açıklama yapılmadı. Özellikle boykotun sadece beton ile sınırlı tutulması ve diğer inşaat çalışmalarının bu süreçte devam etmesi vatandaşlar arasında fiyatları arttıran temel maliyet sadece çimento olarak algılanırken boykot süreci hakkında beklenilen açıklama AKMÜB başkanı Fatih Güneş’ten geldi. Güneş fahiş artışlar ve boykotun bitişine ilişkin yaptığı açıklamada; “Türkiye inşaat sektörünün çatı kuruluşu İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) öncülüğünde Aksaray Müteahhitler Birliği olarak 09-24 Eylül 2021 tarihleri arasında üyelerimizin yoğun katılımlarıyla fahiş çimento fiyatlarını boykot kararına istinaden iş durdurma eylemine başlamıştık. Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında başı çeken inşaat sektörünü en çok etkileyen girdi mallarının başında gelen, çimentoya yapılan fahiş zamlara karşı boykot ve iş durdurma kararımız ve eylemimizle yetkililere, muhataplarımıza ve kamuoyuna farkındalık açısından gerekli mesajı vererek, boykot ve iş bırakma çağrısı önemli derecede başarıya ulaşmıştır.
Boykot ve iş durdurmada asıl hedefimiz; fahiş zamlarla birlikte durağanlaşan inşaat sektörünün; 250 alt tedarikçisinin geleceği, konuta erişim planı yapan milyonlarca tüketicinin mağduriyeti, kentsel dönüşüm projelerinin durması, ekonomide dengelerin bozulması ve yüz binlerce işçinin işsiz kalma riskine karşına dikkat çekmektir. Boykot ve iş durdurma eylemimiz, Türkiye kamuoyunun dikkatini çekmiş, fahiş fiyat artışları sayın Cumhurbaşkanının günlük siyasi açıklamalarında yer bulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın fahiş fiyat artışlarıyla ilgili başlattığı takip sürecini ve önleyici tüm tedbirleri destekliyoruz. Ayrıca; 07 Eylül 2021 tarihinde 31588 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğinde” söz konusu listeye eklenen çimento ve klinker mallarında öncelikli iç pazar ihtiyacının ülkemizde enflasyon ile doğru orantılı olacak şekilde fiyat istikrarının tam anlamıyla bir an önce sağlanmasını temenni ediyoruz.
Ülkemiz ekonomisinin büyümesi kavga ve kaos ile değil; sürdürülebilir üretim şartlarına, dengeli ekonomi ile ve sağlıklı fiyat istikrarıyla mümkün olacaktır.
İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve Anadolu’nun her noktasında istihdam ve katma değer yaratan stratejik bir sektördür. Bu bilinçle, yüksek çalışma performansımız ve üretimimizle Türkiye ekonomisinde katma değer ve Aksaray’da yüksek istihdam yaratmaya devam edeceğiz.
Türkiye ekonomisini sarsan, rekabet şartlarını ortadan kaldıran ve birçok sektörü darboğaza sokan, iflaslara ve işsizliğe sebep olan, alım gücünü bitiren “fahiş fiyat” artışlarıyla ilgili sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye kamuoyuna açıkladığı mücadeleyi seferberlik olarak görüyoruz.
Sivil toplum örgütü olmanın gereği olarak fahiş fiyat artışlarına asla boyun bükmeyeceğimizi, izin vermeyeceğimizi, üyelerimizin hak ve menfaatlerini yasal zeminde ve demokratik şartlarda her zaman arayacağımızı buradan bir kez daha kamuoyu ile paylaşarak, 9 Eylülde başladığımız boykot ve iş durdurma eylemimizi 24 Eylül de sonlandırdık.Bundan sonraki sorumluluk tamamen hükümetin ve ilgili kurumlarındır. Makul maliyetlerle inşaatların bir an önce üretime geçmeleri gerekir, aksi durumda konut fiyatları ve kira artışlarının önüne geçilemeyecektir.Tüm Türkiye’de aldığımız karar gereği, işlerini durdurarak destek veren bütün üyelerimize ve mesleki sorumluluk duyan tüm meslektaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum” dedi. (Haber:E.B)
Yorum Yazın