TÜİK tarafından her ay düzenli olarak açıklanan motorlu kara taşıtı sayısına göre Haziran sonu itibariyle Aksaray trafiğine kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı 138 bin 592’ye yükseldi. İl Geneli’nde 400 bin nüfusa sahip Aksaray’da, çoğunluğu merkezdeki 200 bini geçkin vatandaşlara dağıtıldığında ekonomik sıkıntıdan şikayet edenlerle tezat oluşturuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ülke geneli ve illerdeki motorlu kara taşıtı sayılarını gösteren verilerini açıkladı. Haziran 2022 tarihi itibari ile TR 71 bölgesinde yer alan Aksaray; Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale illeri arasında 138 bin 592 araçla en fazla motorlu kara taşıtı olan il oldu. Aksaray’ı 133 bin 154 araçla Nevşehir, 115 bin 934 araç ile Niğde, 72 bin 355 araç ile Kırşehir ve 70 bin 11 araç ile Kırıkkale takip etti.
Aksaray’daki motorlu kara taşıtları cinslerine göre ise; 71 bin 380 otomobil, 21 bin 966 traktör, 19 bin 845 kamyonet, 15 bin 144 motosiklet, 6 bin 896 kamyon, bin 432 minibüs, bin 358 otobüs ve 571 özel amaçlı taşıt (özeli amaçla insan ve eşya taşıma için imal edilmiş olan ve itfaiye, cankurtaran, cenaze, radyo, sinema, televizyon, kütüphane, araştırma, bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek veya taşımak, kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçlar) olarak sıralandı.
TÜİK rakamları Aksaray’da trafiğe tescil edilmiş araçları kapsadığından bu rakamın Aksaray dışında tescili yapılan araçların da eklenmesiyle daha fazla olduğu tahmin edilirken özellikle yaz aylarında gerek yurt dışından gelen Aksaraylılar gerekse de başka illerde ikamet eden yaz aylarında memleketlerine gelen Aksaraylıların da eklenmesiyle trafik sorununu ortaya çıkartıyor.
Son dönemde artan araç sayısına rağmen çarşı merkezi başta olmak üzere bir çok cadde ve bulvarda yaşanan sıkışıklıklara tedbir alınamaması büyük trafik sorunlarına neden olurken sürücüler de kontrolsüz şekilde uygulanan yaya geçitleri ve hatalı parklar konusunda çok net yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray trafiği yazın artan araç sayısı kışın da kuralsızlık nedeniyle çıkmaza doğru ilerliyor. Özellikle çarşı merkezinde bir çok sürücünün hatalı park ısrarlarına devam etmeleri tek girişi ve tek çıkışı olan merkez trafiğinin kilitlenmesine neden oluyor. Eski sanayi caddesinde bir türlü engellenemeyen ikinci sıra parklar nedeniyle sorun tüm cadde ve sokakları etkiliyor. Ankara caddesinde de belediyenin yapmış olduğu değişikliğe rağmen halen bir pastane önünde dondurma almaya veya beklemeye ısrar eden sürücüler var. Bu sürücülerin kesinlikle ceza ile bu ısrarlarından vazgeçmeleri sağlanmalı. Bununla beraber şehrin bir çok noktasına çizilen yaya geçitlerinin standardı belirlenmeli. Trafik ışıklarından hareket eder etmez 20 metre sonrasında bir yaya geçidi çiziliyor. Hemşerilerimiz evlerinin veya dükkanlarının önlerine ya yaya geçidi ya da tümsek istiyorlar. Trafiğin daha akıcı olması için artık ana arterler başta olmak üzere hatalı parkların kesinlikle cezalandırılması gerekiyor. Araç sayısının artması yaklaşan sıkıntıyı göstermesine rağmen kimse bunu görmüyor” dediler.
Yorum Yazın