Kurban bayramına sayılı bir zaman kala kurban hazırlıkları da hız kazanmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kurban bayramına sayılı bir zaman kala kurban hazırlıkları da hız kazanmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kurban bayramı süreci boyunca uygulanacak olan tedbirler ve uygulamalar ile ilgili detaylı içerikleri içerisinde bulunduran tebliğ geçtiğimiz gün yayınladı. Yürürlüğe giren tebliğe göre il ve ilçelerin genelinde Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. Farklı kurum ve kuruluşlardaki temsilcilerden oluşan komisyon, 16 Haziran’da çalışmalarına başlayarak kurban satış noktaları ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerlerinin belirlenmesini sağlayacak. Çevre ve insan sağlığını ön planda tutacak olan komisyon kurban kesim yerlerinin belirlenmesi noktasında yakınlık durumunu da göz önünde bulunduracak. Kurban kesim yerlerine ulaşım sağlamak isteyen vatandaşlar için yerel yönetimlerden destek alacak olan komisyon satış yerlerinde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak ve kolaylık sağlayacak şekilde hazırlanması için çalışma yürütecek. 20 saatlik kurban kesim elemanı yetiştirme ve geliştirme kursu düzenleyecek olan komisyon kurban satış noktaların genel sağlık şartlarını göz önünde bulundurarak; aydınlatma, havalandırma, dezenfekte edilme gibi hususlara da dikkat edecek. Yayınlanan tebliğe göre kurban kesim yerleri İstanbul hariç bir ay öncesinden kurbana hazır hale getirilecek. Kurbanlık hayvanlar belirlenen kesim noktalarına götürülürken kişiler tarafından eziyet edilmesi durumunda cezai işlem uygulanacak. Sağlık Bakanlığı da kurban kesim ve satış yerlerinde yaşanabilecek solunum yolu risklerine karşı daha önce alınan tedbirlerini uygulamaya devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, kurban ibadeti ve kurbanlık hayvanların özellikleri konusunda vatandaşlara bilgilendirmede bulunacak. Kurban bayramı boyunca alınan ve uygulanacak olan tedbirlere uymayanlara ise cezai işlem uygulanacak. Kesime uygun olmayan yerlerde kurban kesimi yapanlara 4 bin 810 lira, kurban atıklarını kural dışı yerlere atan veya gömen işletmeler için 464 bin 585 lira, bireysel olarak atık kurallarına uymayanlara ise 11 bin 540 lira, satış yerlerinde uyulması gereken kurallara uymayanlara 2 bin 405 lira, hayvanların kesimi ile ilgili kurallara uymayanlara hayvan başına 10 bin 101 lira ve kurbanlık hayvanlara işkence çektirenlere hayvan başına 7 bin 216 lira idari para cezası kesilecek
Yorum Yazın