Aksaray
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Milletin Azmi Bir Asırdır Ayakta

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milletin Azmi Bir Asırdır Ayakta
Milletin azmi anlamına gelen ve Azm-i Milli ismiyle faaliyet gösteren Azm-i Milli Türk Anonim Şirketi cumhuriyet tarihinin ilk un fabrikalarından birisi olma özelliğini taşıyan fabrika 100’üncü yaşını kutluyor.

Milletin azmi anlamına gelen ve Azm-i Milli ismiyle faaliyet gösteren Azm-i Milli Türk Anonim Şirketi cumhuriyet tarihinin ilk un fabrikalarından birisi olma özelliğini taşıyan fabrika 100’üncü yaşını kutluyor.

100 yıl önce 1924 tarihinde Orta Anadolu’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Azmi Milli Un Fabrikası genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk fabrikaları arasında bulunuyor.

Azmi Milli Un Fabrikası şehrin önemli simgeleri arasında yer alırken cumhuriyet tarihine de ışık tutuyor. Ülkenin askeri birlikleri başta olmak üzere Türkiye’nin tüm kurumlarının un ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan Azm-i Milli T.A.Ş. ilkleri de bünyesinde barındırıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk hidroelektrik santraline sahip olan Azm-i Milli, 1926 ila 1997 yılları arasında kesintisiz hizmet veriyor. Hem binası hem de makine aksamıyla özünden hiçbir şey kaybetmeden günümüze kadar ulaşan Azm-i Milli’nin tarihi dokusu Cumhuriyet Türkiye’sinin yaşayan tek endüstri mirası olarak kayıtlarda geçiyor. 2002 yılında kapanan ve Aksaray Belediyesi’ne geçen şirketin tarihi un fabrikası 2013 yılından beri Aksaray Belediyesi Azm-i Milli Bilim ve Sanayi Müzesi olarak faaliyet gösteriyor. Ücretsiz olarak ziyaretçilerinin haftanın 6 günü ağırlayan tarihi müzede Aksaray tarihinin anlatımlarının yanı sıra şirketin kuruluş döneminden beri gerçekleştirdiği iletişim arşivleri bulunuyor. Aksaray’ın tarihi dokularıyla bütünleşen bir konumda bulunan Azm-i Milli Bilim ve Sanayi Müzesi’sini ziyaret eden vatandaşlar yaşayan tarihle buluşma şansının kıymetli olduğunu söyledi. Müze içerisinde hala işler durumda olan makinelerin ve ekipmanların insanı geçmişe götürdüğünü kaydeden ziyaretçiler cumhuriyetin izlerini taşıyan müzede duygulandıklarını ifade etti. Bir asırdır Aksaray’ın ilklerini içinde barındıran müzenin geçmişle geleceği birbirine bağladığını aktaran ziyaretçiler “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk fabrikalarından olan ve Aksaray’ımız için önemli hizmetler veren Aksaray Azm-i Milli un fabrikası milletin azminin en güzel örneğini teşkil ediyor. Aksaray halkının azmi ve milletin iradesiyle kurulduğu için Aksaray Azm-i Milli T.A.Ş. denilen fabrikada tarihle bütünleşiyoruz. Cumhuriyet tarihinin en önemli yapıtları arasında ilk sıralarda yerini alan fabrikanın müze niteliğinde hizmet vermesine de önem taşıyor. Gelecek nesillerin tarihe tanıklık eden bu yapıyı gezerken birlik ve beraberlik duygusunu yaşaması gerekiyor.” şeklinde konuştular. Bir asırdır hizmet veren Azm-i Milli Bilim ve Sanayi Müzesi’nin yıllık yakşalık bir milyon yerli ve yabancı turisti ağırladığı öğrenildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Dinçer “Hedefimiz Engelli Bireylerin Yaşam Kalitesini Arttırmak”Önceki Haber

Başkan Dinçer “Hedefimiz Engelli Bireyle...

“Bedir Muhtar Hizmet Bekliyor”Sonraki Haber

“Bedir Muhtar Hizmet Bekliyor”

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar