Aksaray
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Özkök “İnadına Üretim Yapıyoruz Ama Karşılığını Alamıyoruz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Özkök “İnadına Üretim Yapıyoruz Ama Karşılığını Alamıyoruz”
Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Özkök, kırmızı et üretimi sektöründe yaşanan sıkıntıları gündeme getirerek üreticinin kesim fiyatının düşük seyrettiğini ancak tezgahta fiyatların fahiş noktada olduğunu söyledi.

Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Özkök, kırmızı et üretimi sektöründe yaşanan sıkıntıları gündeme getirerek üreticinin kesim fiyatının düşük seyrettiğini ancak tezgahta fiyatların fahiş noktada olduğunu söyledi.

Kırmızı et üretiminde tehlike sinyallerinin verildiğine dikkat çeken KEÜB Başkanı Ayhan Özkök, kesim fiyatlarının 300 liraya kadar gerilediğini dile getirdi. Üreticilerin maliyetler karşısında tutunamadığını ve üretimden vazgeçtiğini kaydeden Özkök, üreticilerin verdiği emeğin karşılığını alamadığını belirtti. Özkök konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Kasaplarda en ucuz etin kilogramı 500 liradan başlıyor. Üreticilerimizde ise bu fiyatlar 320 ila 330 lira bandında seyrediyor. Daha öncesinde 360 liraya kadar yükselmişti. Ancak şu anda 320 liraya kadar düştü. kasaplardaki fiyatlar üretim yeri ile bir olmuyor. Üreticilerde kesim fiyatları şu anda çok ucuz. Yem fiyatlarında düşüş yaşanmadığı için üreticinin maliyeti artıyor. İnadına üretim yapıyoruz ama karşılığını alamıyoruz. İthal et getirme durumu söz konusu olunca sektör olumsuz etkileniyor. İthal gelen etler yerli üreticinin kazancını olumsuz etkiliyor. Kasap tezgahlarına gelene kadar kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışın nedeni maliyetlere dayanıyor. Kasaplar da kira, nakliye derken giderlerini kırmızı et fiyatlarının üzerine ekliyor. Ancak fiyatlar bazı yerlerde iki katına kadar çıkıyor. Üreticiler iki yıl boyunca hayvanlarına bakıyor, besliyor. Ancak kesime geldiği zaman verdiği emeğin karşılığını alamıyor. Kesim fiyatları düşük olduğu için üreticiler üretmekten vazgeçiyor ve üyelikten istifa ediyor.” şeklinde konuştu.

Sektördeki en önemli sıkıntının ithal et olduğunu vurgulayan Özkök, et ithalatının önüne geçilmesi ve yerli üreticiye sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Et ithalatının yerli üretime darbe vurduğunu aktaran Özkök açıklamasının devamında “Üreticilerin yaşadığı sorunların önüne geçmek için öncelikle ithal hayvan alımlarının durdurulması gerekiyor. Şu anda en zor iş sektörü olan hayvancılığın devan edebilmesi için üreticilerin sorunun çözüme kavuşturulması gerekiyor. Hayvan yem istiyor, saman istiyor, bakım istiyor. Üreticilerimiz kendi hayatlarından feragat ederek hayvanlarına bakmaya çalışıyor. İşçi maliyetleri de üreticilerimizin belini büküyor. Tedarikçiler ithal ürünü tercih ettiği için yerli üreticinin hayvanı ucuza gittiği için elinde kalıyor. Vatandaşımızın da alım gücünün sağlanabilmesi için üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Kesim fiyatlarında güncelleme olmadığı sürece üreticinin sıkıntıları devam edecektir.” ifadelerine yer verdi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçiler Dikkat, Kayıtlar Başlıyor!Önceki Haber

Çiftçiler Dikkat, Kayıtlar Başlıyor!

Vali Kumbuzoğlu “Dünya Durdukça Bu Millet Var Olacaktır”Sonraki Haber

Vali Kumbuzoğlu “Dünya Durdukça Bu Mille...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar