Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sosyal Bilgiler ve Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, “Düşünce ve Sanat Külliyesi Olarak Sezai Karakoç” başlıklı bir program düzenledi. Programda Şair Şaban Abak, Sezai Karakoç’un hayatını, şiirlerini, düşünce yapısını ve sanata bakışını anlattı.
Etkinlik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Selim Çakmak’ın selamlama konuşmasıyla başladı. Sezai Karakoç’u anmak ve anlamak için düzenlenen etkinliği önemsediklerini belirten ve emeği geçenlere teşekkür eden Çakmak, Karakoç’un bir şair ve düşünce adamı olarak Türk edebiyatına çok büyük katkılar sağladığını, gönüllerde de derin izler bıraktığını kaydetti. Karakoç’un toplumda ciddi bir karşılığı olduğunu dile getiren Prof. Çakmak, “O, hayatı boyunca yeni bir medeniyet tasavvuru oluşturmaya çabaladı ve çağımızın sorunlarına çözüm önerisi olarak ‘diriliş’ düşüncesini geliştirdi” dedi. Daha sonra kürsüye gelen Şair Şaban Abak, Aksaray’ın Türk kültür tarihi ve Türkçe bakımından çok değerli bir şehir olduğunu söyledi. “Bugün Türkçe konuşuyorsak bunu biraz da 12 ve 13’üncü yüzyıldaki Aksaraylıların Türkçe konusundaki hassasiyetine borçluyuz” diyen Abak, şehirde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sezai Karakoç’un Yunus Emre’den, Hoca Ahmet Yesevi’den, Nesimi’den, Fuzuli’den, Şeyh Galip’ten 20’nci yüzyıla uzanan Türk şiirinin bir mirasçısı olduğunu ileten Abak, “Karakoç, bu büyük şairlerin ebediyete uzanan altın zincirin bir halkasıdır” dedi.
Akademisyenlerin ve öğrencilerin takip ettiği etkinlik, soruların cevaplanması ve Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş’ın Şair Şaban Abak’a belge takdimiyle tamamlandı. (Basın bülteni)
Yorum Yazın