Aksaray
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Sıcaklıklar Mamasın Barajını da Vurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sıcaklıklar Mamasın Barajını da Vurdu
Aksaray’da son yılların en sıcak yaz günleri yaşanırken sıcak havaların etkisine bağlı olarak su tüketiminde de artış yaşandı. İçme suyu ve tarımsal sulamada kullanılan Mamasın Barajı’nda bahar yağışlarında sevindiren doluluk oranı yaz sıcaklıklarının etkisiyle düşüşe geçti.

Aksaray’da son yılların en sıcak yaz günleri yaşanırken sıcak havaların etkisine bağlı olarak su tüketiminde de artış yaşandı. İçme suyu ve tarımsal sulamada kullanılan Mamasın Barajı’nda bahar yağışlarında sevindiren doluluk oranı yaz sıcaklıklarının etkisiyle düşüşe geçti.

En az yağış alan iller arasında bulunan Aksaray’da iklim değişikliklerinden dolayı son ayların yağışlı geçmesi sevindirmişti. Yağışların etkisiyle doluluk oranı yükselen Aksaray’ın içme suyu ve tarımsal sulama kaynağı Mamasın Barajı yaz sıcaklıklarından olumsuz etkilendi. Yaz sıcaklarında artan su tüketimi ile birlikte barajdaki doluluk oranında düşüş yaşandı. Sıcak havaların etkisiyle artan su tüketiminde bilinçli olma çağrısı yapan Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, içme suyu kaynaklarının bilinçli tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sosyal medya hesabından suyun önemine ve tasarrufuna değinen bir açıklama yapan Başkan Dinçer, “Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu şu günlerde su tüketim oranımız saniyede 680 litreden yaklaşık yüzde 20 artarak 800 litreye kadar çıktı. İçme suyu kaynağımız; Mamasın Barajı’nda su seviyesi yaklaşık yüzde 20 düzeyinde. Bu nedenle su tasarrufu çok önemli hale geldi. Alacağımız basit tedbirlerle evimizde ve iş yerimizde günlük yüzde 20 tasarruf yapabiliriz. Daha yaşanabilir bir Aksaray için, hep birlikte su tasarrufu yapalım.” ifadelerine yer verdi.

Su tüketimi rakamlarını değerlendiren vatandaşlar tasarruf bilincinin tüm toplumda yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle mahalle aralarındaki tatlı su çeşmelerinin amacı dışındaki kullanımlarına karşı cezai işlem uygulanması gerektiğini kaydeden vatandaşlar işyeri ve evler dışındaki tüketimlerde de tasarrufun önemli olduğunu söyledi. Su kaynaklarının korunması için denetimlerinde arttırılması gerektiğini belirten vatandaşlar “Aksaray su konusunda fakir iller arasında yer alıyor. Su kaynaklarımızın bilinçsizce ve vahşice kullanımı su kaynaklarımızın kısa sürede tükenmesine neden oluyor. Özellikle yaz sıcaklıklarına bağlı olarak su tüketimimizin arttığını görüyoruz. İçme suyunda ve tarımsal sulamada tek kaynağımız olan Mamasın Barajı yaz sıcaklıklarına da bağlı olarak tehlike çanlarını çalıyor. Başkanımızın paylaştığı verileri dikkate alarak bizlerin de su tüketimi konusunda duyarlı davranması ev tasarruf sağlaması gerekiyor. Ancak yalnız bizlerin tasarruf etmesiyle bir yere varamayız. Vahşice gerçekleştirilen su tüketimlerinin de önüne geçilmesi gerekiyor. Özellikle mahalle aralarında bulunan tatlı su çeşmeleri çoğu zaman amacının dışında kullanılıyor. Bazı kişiler bu çeşmelerden arabasını yıkıyor, bahçesini suluyor. Bunlarında denetim altında tutulması gerekiyor. Su kaynaklarımızı bu şekilde harcamamalı ev harcatmamalıyız.” İfadelerini kullandılar.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaraylılar Sıcak Havalarda Parklara Akın EdiyorÖnceki Haber

Aksaraylılar Sıcak Havalarda Parklara Ak...

Çerdiğin Mahallesi’nin 30 Yıllık Sorunu Çözüme KavuştuSonraki Haber

Çerdiğin Mahallesi’nin 30 Yıllık Sorunu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar