Su sıkıntısının arttığı Aksaray’da tatlı su çeşmeleri başta olmak üzere müstakil mahallelerde su kullanımı artarken barajdaki su seviyesi şehri bekleyen tehlikeyi ortaya koyuyor.
Su sıkıntısının arttığı Aksaray’da tatlı su çeşmeleri başta olmak üzere müstakil mahallelerde su kullanımı artarken barajdaki su seviyesi şehri bekleyen tehlikeyi ortaya koyuyor.
Tarımsal ve içme suyu konusunda sorunların yıllardır bitirilemediği Aksaray’da son yıllardaki kurak kış mevsimleri ile yaz aylarındaki sıcaklık seviyelerinin yüksek seyretmesi su kaynaklarını büyük oranda düşürürken artan nüfusa bağlı olarak da ihtiyaç duyulan su miktarının artışı ve bilinçsiz su tüketimi Aksaray’ın ana su kaynağı halindeki Mamasın barajını tarihinin en düşük seviyesine getirdi. Yetkililer su tasarrufu konusunda sürekli olarak çağrılarını yaparken tatlı su çeşmeleri ile bazı mahallelerdeki su israfı son sürat devam ediyor.
Tatlı su çeşmelerinin yazlı, kışlı sürekli olarak akıtılması ile bazı apartman ve müstakil evlerdeki bahçelerin evlerden çekilen hortumlarla sulanmasını eleştiren vatandaşlar “tasarrufu herkes yapmalı” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’ın ne yazık ki çözülemeyen bir su sorunu var. Elimizdeki son su kaynağı olan Mamasın barajının durumunu basın aracılığı ile görüyoruz. Tasarruf çağrıları yapılıyor ama il genelindeki tatlı su çeşmeleri 24 saat hiç kapatılmadan akıtılıyor. Bu çeşmelerin başında otobüs yıkayan da araba yıkayan da var. Bununla beraber insanlar evlerinden çektikleri hortumlarla saatlerce bahçe suluyorlar. Bunların tespiti ve her şeyden önce bu israfın önlenmesi gerekiyor. Suyumuz yok denilip şehirdeki onlarca çeşmenin 24 saat akıtılması ile bu çeşme başlarında araç yıkanması ile tasarruf çağrıları çelişiyor. Domates ve biber yetiştirecek olanlarında şebeke sularını kullanmamaları gerekiyor.
Yıllardır bu şehre alternatif su kaynağı konusunda haberler yapıldı. Her yıl yeni su yatırımı hayata geçecek diye bekliyoruz ama bu yatırımın akıbeti konusunda şehirde kimsenin bir bilgisi yok. Bu tasarruf bu yılı kurtarır. İklimsel olarak her yıl bir önceki yılı arıyoruz. Bu ilin şebeke suyuna acil ihtiyacı var ve bu ihtiyaç tasarruf tedbiri var denilerek te ertelenemez” dediler. (Haber merkezi)
Yorum Yazın