Aksaray
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Süt Üretimi Yine S.O.S. Verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Süt Üretimi Yine S.O.S. Verdi
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından kasım ayı süt ve süt ürünleri üretim istatistikleri açıklandı. Açıklanan verilere göre bir önceki aya göre ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı kasımda yüzde 5,1 azalış gösterdi.

TÜİK’in süt ve süt ürünleri üretim istatistiklerine göre içme sütü üretimi miktarı ise bir önceki aya göre yüzde 1,9 artış gösterdi. Ticari işletmelerce toplanan çiğ sütteki düşüş son iki yıldaki en dip seviyeyi görmüş oldu. Süt üretiminde yaşanan düşüşün girdi maliyetlerine bağlı olduğunu söyleyen üreticiler, sektörün can suyu olacak bir desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Alınan teşvik ve desteklerin arttırılması gerektiğini ifade eden üreticiler son yılların dibini gören üretimin artması ve devam edebilmesi için üreticilerin girdi yükünün azaltılması gerektiğini söyledi. Girdi maliyetlerinin üretimi durma noktasına getirdiğini ve süt üretiminin buna bağlı olarak düşüş gösterdiğini kaydeden üreticiler; “Süt üretimi yine geçtiğimiz aylarda olduğu gibi üretimde S.O.S. veriyor. Üretimin gittikçe dibi görmesi hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz etkiliyor. Üretimde girdi maliyetlerinin artması her defasında dile getirdiğimiz sorunlardan birisi. Maliyetlerin artması üreticinin cebini yakıyor. Dolayısıyla üreticilerde ya küçülmeyi ya da üretimden vazgeçmeyi tercih ediyor. Bunun yanı sıra girdi maliyetlerinin başında gelen yem ve diğer besin ürünlerinin kullanımını azaltan üreticilerimiz de oluyor. Hayvana yemi samanı azaltıyor bu kez de verimlilik düşüyor. Ahırdaki hayvanımıza kıyamıyoruz. Üretim devam etin istiyoruz. Ancak bu şartlar altında nereye kadar devam edebiliriz bilmiyoruz. Yem fiyatları nisan sonuna kadar sabitlendi ama bu üretici için yeterli olmuyor. Süt fiyatlarında da güncelleme yapılması gerekiyor. Bundan da vatandaş olumsuz etkileniyor. Süt üretimde devamlılık için destekten başka çıkış yolumuz yok” dediler.

Süt üretiminin gün geçtikçe dibi görmesinin hem üreticiye hem de tüketiciye tehlike çanlarını ifade ettiğini söyleyen vatandaşlar ise üretimdeki düşüşün faturasının kime kesileceğini sordu. Temel gıda ürünleri olan süt ve süt ürünlerinin üretiminde yaşanacak düşüşlerin fiyatları doğrudan etkileyeceğini belirten vatandaşlar üretimin devamlılığının sağlanması için üreticilerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kiracıları Yine Kara Kara Düşünceler SardıÖnceki Haber

Kiracıları Yine Kara Kara Düşünceler Sar...

ASÜ, Sürdürülebilir Politikaları ile Geleceği KoruyorSonraki Haber

ASÜ, Sürdürülebilir Politikaları ile Gel...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar