Aksaray’da geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışlarından farklı alanlardaki tarım arazileri olumsuz etkilendi. Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir ve Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan şiddetli yağışlara karşı ürünlerin güvence altına alınabilmesi için tarım sigortası yapılmasının öneminin altını çizdi.
Aksaray’da geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışlarından farklı alanlardaki tarım arazileri olumsuz etkilendi. Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir ve Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan şiddetli yağışlara karşı ürünlerin güvence altına alınabilmesi için tarım sigortası yapılmasının öneminin altını çizdi.
Tarım alanlarında yağıştan etkilenen alanlarda hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir, toplamda 7-8 bin dekar alanın dolu yağışlarından olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Dolu yağışlarından etkilenen alanlar ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Demir, “Aksaray’da son zamanlarda yaşanan şiddetli yağışlarda bazı bölgelerimizde sel felaketleri yaşandı. Dolu yağışlarında Yalman köyü, Alayhanı, Bebek tarafında 2 bin dekarlık arazimizde maddi hasar meydana geldi. Bunun yanı sıra Alayhan’da bir evin deposunda bulunan 100 çuval civarında arpa kullanılamaz hale geldi. Son yağışlarda Hasan Dağı bölgesinde Armutlu, İncesu, Taşpınar, Dikmen, Helvadere, Katkın bölgelerinde ciddi bir dolu yağışı olmuştur. Taşpınar bölgesinde zarar hafif oldu ancak Karkın bölgesi civarında 400-500 dekar bağ bölgesinde maddi hasar oluştu. Aksaray’da önemli çilek üretim merkezlerinden birisi olan Helvadere’de de 60 dekar bir alanda hasar meydana geldi. İlimizde yaptığımız tespitlerde yaklaşık toplam 7-8 bin dekar civarında bir alanda dolu yağışından etkilenme durumu söz konusu oldu. Dolu etkisi ile ilgili arazide hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Küresel ısınmanın etkisiyle mevsim geçişlerinde de değişim yaşandığını söyleyen Demir, üreticilerin bu süreçlerde yaşayabileceği sorunlara karşı alabileceği en kalıcı çözümün tarım sigortası olduğunu belirtti. İl Müdürü Demir, konuşmasının devamında; “Küresel iklim değişikliği ve mevsimlerde meydana gelen değişimlerden dolayı doğal afetlerle ev dolu yağışlarıyla karşılaşıyoruz. Doğal afetler dünyamızın bir kaderi olmuşken çiftçilerimizin ürünlerini ve gelirlerini garanti altına almalarının tek bir yolu var. TARSİM sigortası ile ürün ve hayvanı sigortası yaptıran çiftçilerimizin afetlere karşı önlemini almış olur. Son çıkan genelgeye göre sigorta kapsamında doğal afetlerden dolayı meydana gelen hasara herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Açık ve kapalı alanda bulunan seralar dahil üretim yapılan alanların mutlaka sigorta yaptırılmasını öneriyoruz. Çünkü bu işin artık bir geri dönüşü yok. Üreticimiz iklim değişikliğine bağlı olarak afetlere yakalanabiliyor. Devletimiz yapılan sigortaların yüzde ellisini karşılıyor. Araziler Çiftçi Kayıt Sistemi’ne, hayvansal üretimler hayvancılık sistemine kayıtlı ise her çiftçimiz ürününü ve hayvanını sigorta yaptırabilir. Hasara uğrayan çiftçilerimize geçmiş olsun diyerek hasat sezonunda çiftçilerimize kazasız belasız bir sezon geçirmelerini diliyorum.” dedi.
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak da TARSİM’in önemine değinerek geleceğin güvencesi için sigortanın şart olduğunu ifade etti. Koçak, konu ile alakalı, “Çiftçilerimize bahar yağışlarından olumsuz etkilenen çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ürünlerin olgunlaşma aşamasında etkili olan bu yağışlarda hasar oluşan arazilerde inceleme çalışmaları sürüyor. Çalışmalar tamamlanınca raporlama sürecine geçiş yapılacak. Üreticilerimizin bu olumsuzlukları göz önünde bulundurarak mutlaka TARSİM sigortasını yaptırması gerekiyor. Sigorta yapılmadığı durumlarda bir yıl boyunca arkası beklenilen ürünümüz bu tür dolu yağışlarında hasardan etkilenebiliyor. Emeğimizin karşılığı ürünü alacağımız sırada dolu vuruyor ve emeğimizi alıp götürüyor. Sigorta yaparsak hem ürünümüze hem de geleceğimize güvence sağlamış oluyoruz.” diye konuştu.
Koçak sözlerini “Altın değerinde olan Nisan yağmurları bu yıl beklentimizin üzerinde oldu ve üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz yıllarda yaşanılan kuraklık dönemine karşı yaşanılan yağışlar hasat sezonunda umudumuzu yükseltti. Şu an yağan yağışların üreticimizin cebine yaklaşık yüzde 30 karı oldu. Son yağışlar tarım ve hayvancılığa can suyu verdi.” diyerek sonlandırdı.
Yorum Yazın