İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktas Başkanlığında, Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında İl Afet Risk Azaltma Planı Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıya AFAD Başkanı ve Vali Okay Memiş, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ile diğer illerin valileri katılım sağladı.
Çevrimiçi bağlantı yöntemiyle gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının ardından basın açıklaması yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu Aksaray’ın deprem anlamında diğer illere göre daha az riskli bir alanda bulunduğunu ancak diğer afetleri de göz önünde bulundurarak tedbirlerin alınması ve farkındalık sahibi olunması gerektiğine dikkat çekti. Afetler yaşanmadan önce bilinçli olunması ve tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Vali Kumbuzoğlu açıklamasında “13 Ekim Uluslarası Afet Risklerinin Azaltılması Günü vesilesiyle, İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya’nın tensipleri ve başkanlığında, AFAD Başkanı Vali Okay Memiş ve 81 İl Valisinin katılımlarıyla; İl Afet Risk Azaltma Planı, İzleme ve Değerlendirme Kurulu VKS Toplantısı gerçekleştirdik. Deprem,
maalesef Türkiye’nin en acı gerçeği. Asrın Felaketi 6 Şubat Depremi başta olmak üzere hepsinin yaraları çok taze ve asla kabuk bağlamıyor. Biz, deprem gerçeğini değiştiremeyiz. Ancak, onunla yaşamayı öğrenebiliriz. İşte bu toplantıların genel amacı da budur. Ülkemizde, afet ve acil durumlarda, müdahale ve iyileştirme çalışmaları çok başarılı bir şekilde yürütülüyor. Ancak, afet sonrası, ortaya çıkan kayıpları azaltmada, söz konusu müdahale ve iyileştirme çalışmalarının, tek başına yeterli olmadığı anlaşılmıştır. Uluslararası gündemdeki gelişmeler; afet yönetiminde; kayıpları,
afet olmadan önce azaltabilmenin, ‘Risk Yönetimi Odaklı’ bir afet yönetimi anlayışından geçtiğini göstermektedir. Dolayısıyla “Afet Risk Yönetimi” anlayışının, uluslararası düzeyde olduğu kadar, ulusal düzeyde de benimsenmesi, kapsamlı ve birbiriyle koordineli olarak yürütülmesi büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.
Türkiye’nin özellikleri bakımından afetlere karşı yüksek düzeyde riske sahip olduğunu kaydeden Vali Kumbuzoğlu konuşmasının devamında “Ülkemizin, coğrafi konumu, toplumsal ve ekonomik yapısı, yerleşimlerin bulunduğu tehlikeli zemin koşulları, yapı stokumuzun durumu ve geçmişten günümüze yaşanan afet kayıpları dikkate alındığı zaman; ülkemiz, yaşanması muhtemel afet olayları karşısında, yüksek düzeyde afet risklerine sahiptir. İl Afet Risk Azaltma Planı, afet risklerine karşı dayanıklı olabilmek için atılması gereken adımların yol haritasını çizer. Afetler olmadan önce, alınabilecek tüm tedbirlerin, katılımcı bir yaklaşımla belirlenip, uygulamaya konulması; afetlere karşı direncimizin artmasını sağlar. İl Afet Risk Azaltma Planı, herhangi bir kurum ve kuruluşun değil, ildeki tüm kurum ve kuruluşların, iş birliği ile oluşturduğu bir yol haritasıdır. Planda, ilimizin genel durumu göz önüne alınarak, tehlike ve risk değerlendirilmesi yapılmış, mevcut durum analizi ve bunlar ışığında; amaç, hedef ve eylemler belirlenmiştir. Bu süreçteki paydaşlarımız, yerel yönetimler, Aksaray Üniversitesi, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, en önemlisi de vatandaşlarımızdır. Planın hazırlanmasında; iş birliği ve bütüncül bir yaklaşım sergilenmiştir. İl Afet Risk Azaltma Planımız; Aksaray’ın genel durumu, tehlike ve risk değerlendirmeleri, mevcut durum analizi, afet risk azaltma amaç, hedef ve eylemleri, izleme ve değerlendirme bölümlerinden oluşturmaktadır.” İfadelerini kullandı.
Vali Kumbuzoğlu sözlerine “Aksaray, diğer illere nispeten, büyük deprem fayları üzerinde bulunmuyor. Ancak bu durum, Aksaray’da deprem olmayacağı anlamına gelmez. Bu hazırlıklar da sadece deprem için değil, diğer tabii afet ve acil durumlar için hazırlanmıştır. Bizler, çalışmalarımızı profesyonel bir anlayışla yürütüyoruz. Türkiye’nin ya da dünyanın neresinde olursa olsun, meydana gelebilecek bir afette, ihtiyaç duyulduğu anda, ihtiyaç duyulan yerde, yaraları sarmak ve merhem olmak için Aksaray olarak daima hazırız. Aksaray olarak bizlerin de yaşadığı ve yaşayacağımız muhtemel afetler var. Asel Bebek’in acısı hala çok taze. Sel baskınları ve taşkınlar, obruk oluşumları, kütle kaymaları, heyelan ve volkanik aktiviteler gibi tabi afetler bunlardan bazıları. İl Risk Azaltma Planı’mızda, bunlara yönelik çalışmalar da yer almıştır. Temennimiz, hiçbirinin yaşanmaması. Amacımız, bu konularda bilinç ve farkındalık oluşturmak. Çünkü bilgi hayat kurtarır. Onun için her türlü tedbiri alıyoruz.” Dedi. Valilikte Mehmet Ali Kumbuzoğlu'nun başkanlığında düzenlenen toplantıya, Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek ve AFAD İl Müdürü Kadir Çelik katıldı.
Yorum Yazın